Lina Khan nem száll le az Amazonról

AmazonAz amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) várhatóan a héten pert indít az Amazon ellen versenyjogi jogsértések miatt.

A bejelentett antitröszt kereset több kulcsfontosságú kérdést fog érinteni, mint például az Amazon árazási politikája, a Prime előfizetési szolgáltatása és az a vád, hogy a cég jogellenesen köti össze a kereskedők hozzáférését a piacteréhez a saját logisztikai szolgáltatásának használatával. Az FTC több mint négy éve figyeli az Amazon tevékenységét, és több aspektusát vizsgálja a társaság lehetséges versenyellenes magatartásának. Augusztusban az Amazon vezetői találkoztak Lina Khannal, az FTC vezetőjével és a szervezet több biztosával, hogy megvitassák a per elkerülésének a lehetőségét. A találkozón azonban nem született megegyezés. A mostani per lehet az ügynökség negyedik kísérlete, hogy kezelje az online kiskereskedelmi óriás gyakorlataival kapcsolatos aggodalmakat.

Az FTC már májusban is indított pert az Amazon ellen, két külön esetben. Az első esetben azt állította, hogy a cég nem törölte el a gyerekekről gyűjtött adatokat az Alexa hangszóróival, míg a második esetben azt állította, hogy illegálisan lehallgatta a Ring ajtócsengők és kamerák felhasználóit. Az Amazon 30,8 millió dollárt fizetett ezeknek a pereknek a rendezésére, bár nem értett egyet az FTC állításaival. Egy hónappal később az FTC újabb pert indított az Amazon ellen, azt állítva, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat, hogy feliratkozzanak a Prime előfizetési szolgáltatásra, és szándékosan megnehezítette a szolgáltatásról való lemondást. Szeptember 20-án az FTC módosította a panaszát, és három Amazon vezetőt is beperelt ebben az ügyben. Az Amazon vitatja ezeket a vádakat is — írja a Reuters.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

eOptika-ügy: vajszívű a GVH

hét szept 25 , 2023
ShareTweetPinShareAz eOptika webáruház üzemeltetője módosította a jogsértő hirdetéseit, tekintettel az együttműködésre és a jogsértések gyors megszüntetésére a versenyhatóság csak figyelmeztette a céget. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly februárban indított vizsgálatában megállapította, az eOptika Kft. úgy reklámozta a termékeit, hogy valótlanul keltette azt a látszatot a fogyasztókban, mintha kedvezményes áron tudnák […]
eOptika.hu

És még ez is...