CSR: elbocsátásokkal erősödik a Nokia

Pekka Lundmark NokiaNövelte forgalmát és nyereségét tavaly a finn Nokia távközlési berendezés gyártó konszern.

A finn Nokia értékesítési árbevétele 1,6 százalékkal 22,2 milliárd euróra nőtt 2021-ben az előző évihez képest 12,5 százalékos bevételarányos jövedelmezőség mellett. Elemzők átlagban 23,6 milliárd eurós bevételt vártak 2021-re. A bevételnövekedéshez a Nokia tájékoztatása szerint nagyban hozzájárultak a cég kockázati tőkebefektetései, amelyek nélkül a bevételarányos jövedelmezősége 11 százalékos volt. A működési eredmény 2,8 milliárd euró lett, egyharmadával több az előző évinél. A nettó nyereség összehasonlítható alapon 2,1 milliárd euróra emelkedett az előző évi 1,4 milliárd euróról. A Nokia igazgatótanácsa az éves eredmény alapján 0,08 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot a részvényesek közgyűlésének. A Nokia most először fizet osztalékot a 2019 közepi negyedéves osztalék kifizetése óta.

A nyereség növekedését Pekka Lundmark, a Nokia vezérigazgatója a cég szerkezetátalakítási programja eredményének tulajdonítja. Jelezte egyúttal, hogy a nyereségesség további javulására számít a cégnél. A megnövekedett cash-flownak köszönhetően egyúttal a Nokia részvényvisszavásárlási programot is indít mintegy 600 millió eurós tervezett kerettel. A visszavásárlásokat az idei első negyedévben kezdik meg és előreláthatólag két éven át fog tartani. A vezérigazgató múlt márciusban jelentette be, hogy akár tízezerrel is csökkenthetik az alkalmazotti létszámot egy 18-24 hónapos periódus folyamán. A költségcsökkentéssel 2023 végéig a cég hatszázmillió eurós költségmegtakarítást tervez elérni, amit beruházásokra és kutatás-fejlesztési kiadások finanszírozására fordítanak.

A költségmegtakarításoknak és az átszervezéseknek köszönhetően a Nokia három-öt éves időtávban legalább 14 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget kíván elérni egyszeri tételek nélkül. A vezérigazgató a 2022-es évre „a piaci átlagot meghaladó növekedéssel” 22,6-23,8 milliárd eurós értékesítési árbevételt vár, a bevételarányos jövedelmezőség pedig 11 és 13,5 százalék körül alakulhat. A magas megrendelésállománynak köszönhetően bizakodó kilátásokat a vezérigazgató szerint a beszállítói láncokban kialakult fennakadások miatt bizonytalan ellátási helyzet árnyékolja be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Nagy Csobbanás: a Csendes-óceánba fog zuhanni a Nemzetközi Űrállomás

pén febr 4 , 2022
A Csendes-óceánba zuhan 2030 után a Nemzetközi Űrállomás (ISS) a többi leselejtezett műhold és űrszemét mellé – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Az ISS folytatja működését 2030-ig, mielőtt elindul vízi temetőjébe, a Csendes-óceán civilizációtól legtávolabb eső pontjára – idézte a The Guardian online kiadása a NASA közleményét. Több mint […]
Nemzetközi űrállomás ISS

És még ez is...