Deloitte: idén rekord összeget költenek a cégek informatikára

dollárA nagyvállalatok it-működésre és fejlesztésre fordított kiadásai idén az előrejelzések szerint 8,4 százalékkal emelkednek, és a történelem során először meghaladják a négyezermilliárd dollárt – állítja a Deloitte.

A társaság közleménye szerint 2020-ban a járvány hatására 2,2 százalékkal csökkentek az it-kiadások; idén ennek a korrekciója zajlik a piacon. Egyes, jellemzően ázsiai, illetve némely nyugat-európai országban az it-kiadások növekedését még a járvány sem tudta visszavetni, itt a kiadások már 2020-ban meghaladták a 2019-es értékeket. Magyarországon az it-költések szintje várhatóan jövő nyárra áll vissza a 2019-es értékekre, amely megfelel a környező országok trendjeinek. A Deloitte által vizsgált vállalatok it-kiadása átlagosan a bevételek 4,25 százalékát érte el, amely a 2016-os 3,28 százalékos költséghányadhoz képest komoly növekedés – húzták alá. A banki és értékpapírügyleteket folytató vállalatok bevételeik több mint tíz százalékát fordítják a technológiai működés erősítésére. Azokat követi a technológiai, telekommunikációs szektor, majd az üzleti szolgáltatásokat, biztosítást és az egészségügyi ellátást biztosító cégek. Azt is jelezték, hogy a másik végletet az energiaipari, valamint oktatással és nonprofit tevékenységekkel foglalkozó vállalatok képviselik.

Az otthoni munkavégzésre való hirtelen átállásnak köszönhetően sok munkáltató erősítette meg infrastruktúráját és fejlesztette eszközeit annak érdekében, hogy munkavállalói otthonukból is dolgozhassanak. A megváltozott fogyasztási szokások hatására az informatikai döntéshozók megkettőzték az olyan digitális technológiák bevezetésére és elterjesztésére tett erőfeszítéseiket, mint az e-commerce, online tanulás, vagy érintésmentes fizetési módok. A járvány felszínre hozta a termelési láncok gyengeségeit is, ideértve a kereslet folyamatos változására való rugalmatlan reakciót, a termelékenység visszaesését, termékek és tároló helyek kezelésének problémáit. Ezzel a járvány egy ellenállóbb működési modell kialakításának katalizátorává vált. Egyes szektorokban a munkaerőhiány további automatizációs lehetőségek keresésére ösztönözte a vállalatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nagyot nőtt a globális okostelefon-értékesítés

ked jún 8 , 2021
A tavalyi nagy visszaesés után az idei első negyedévben több mint a negyedével nőttek az okostelefon értékesítések világszerte az amerikai Gartner jelentése szerint. Tavaly az év egészében 12,5 százalékkal csökkentek a globális okostelefon értékesítések. A negyedik negyedévben azonban már mérsékeltebb, 5,4 százalékos volt az éves összevetésű csökkenés. Tavaly összesen 1,347 […]
okostelefon