Polihisztor: Áder a mesterséges intelligenciához is ért

Áder JánosA mesterséges intelligencia (MI) lehetőségeiről és veszélyeiről fejette ki véleményét a napokban Áder János.

A volt államfő az általa olvasottakról szólva elmondta, hogy becslések szerint tíz év múlva 15 milliárd mesterséges intelligencia lesz. Áder szerint most olyan időszakban élünk, mint amilyen az ipari forradalom volt. Ugyanakkor kiemelte, az MI egy nagyon erőforrás-igényes technológia, és a következő három-öt évben derül majd ki, hogy mikor működik jól és mire tudjuk jól használni. Az MI képességkibővítő technológia – mutatott rá, hozzátéve: rajtunk múlik, hogy ennek az előnyét élvezzük vagy kiszolgáltatottá válunk. Arról azért nincs szó, hogy valamiféle „gonosz mesterséges intelligenciák tudják uralni a világot”.

Áder a félelmek és a veszélyek kapcsán öt területet emelt ki: a tudományt, a gazdaságot, a kultúrát, a társadalmat és a politikát. Elmondta, a tudományban a mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatók fele úgy véli, az MI használata révén tíz százalék az esélye annak, hogy a civilizációnk elpusztul. Arra is felhívta a figyelmet, hogy társadalmi szinten és a magánéletben az úgynevezett deepfake felvételek, a hamis, manipulált fotók és videók a társas kapcsolatokat szét tudják zúzni, akár embereket is ellehetetleníthetnek ezekkel. Mindez óriási veszélyt jelent – mondta a volt államfő. Véleménye szerint a politika területén a demokráciát veszélyeztető tényezőként jelenhet meg a MI a politikai manipuláció révén. Az lenne a jó, ha a mesterséges intelligenciát kiegészítő eszközként a problémáink megoldására használnánk, nem pedig mások manipulálására.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Önvezet vagy...: A Teslának gyártana chipeket a Samsung

sze júl 19 , 2023
ShareTweetPinShareA Samsung lehet a Tesla egyik partnere a teljesen önvezető autók járműelektronikai rendszereihez szükséges chipek beszállítójaként. A Samsung és a Tesla vezérigazgatónak májusi találkozója eredményeképpen az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat a jelek szerint szorosabbra fűzi az együttműködését a világ legnagyobb memóriachip-gyártójával, a dél-koreai Samsung Electronics Co. konszernnel. Az együttműködés […]
félvezető, chip

És még ez is...