Műhold használatával enyhítenék az aszálykárokat

Amos műholdA Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

A számítástechnikai társaság közleménye szerint uniós támogatásból finanszírozzák a Water Resources in Efficient Networks (WREN) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszer kifejlesztését 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára. A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

A valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és a helyi adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával. Hozzátették, saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszer architektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A közlemény szerint a projekt “két kiemelkedő innovációit is eredményez”. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítást gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, “amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni”.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Napelem – az emberiség jövőjének záloga

csü máj 19 , 2022
A napelem működésében egyszerű, mégis roppant nagyszerű vívmány – túlzás nélkül, akár azt is mondhatnánk, a minden szempontból élhető jövő függ a zöld technikától. A felhasználása sokoldalú, és ami talán a legfantasztikusabb: a napelemes rendszerek egyre szélesebb körben terjednek el a magánszemélyek között is. Már egyáltalán nem számít luxusnak Manapság egyre több […]
napelem

Friss, ropogós