Indiai cég vásárolja fel a Starschemát

Vijay Anand Guntur, HCLAz HCL Technologies Ltd. (HCL), a világ egyik vezető technológiai vállalata megállapodást írt alá a budapesti székhelyű, adatfeldolgozással foglalkozó Starschema Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. felvásárlásáról.


Vijay Anand Guntur, az indiai HCL mérnöki és k+f részlegének elnöke a közlemény szerint azt nyilatkozta, hogy a Starschema tapasztalata és piaci jelenléte hozzá fog járulni ahhoz, hogy fejlesszék adatelemzési tudásukat, és megerősítsék jelenlétüket Kelet-Közép-Európában. A képzett mérnökök iránt továbbra is nagy a kereslet, a Starschema pedig kiemelkedő tehetségeket foglalkoztat egy, a HCL számára stratégiailag fontos növekedési területen. A Starschema tudása tovább bővíti a HCL integrált tudásközpontjaiban használt kompetenciákat világszerte - tette hozzá Guntur.

A tulajdonosi kör 2021. március 19-én. (Forrás: nyilvános cégadatok)A Starschema az adatelemzés területén fejleszt saját technológiai megoldásokat, és nyújt tanácsadási, valamint egyéb kiegészítő szolgáltatásokat a világ legnagyobb vállalatai számára, főleg az Egyesült Államokban és Európában. A Starschema több mint kétszáz munkavállalót foglalkoztat jelenleg. A cég éves árbevétele 2021-ben megközelítette az ötmilliárd forintot, ami mintegy húsz százalékkal haladja meg a 2020-as értéket. Valamennyi munkavállaló megőrzi munkahelyét az akvizíciót követően is.

A HCL Technologies három üzleti egységen keresztül kínálja szolgáltatásait és termékeit: it- és üzleti szolgáltatások (ITBS), mérnöki és k+f szolgáltatások (ERS), valamint termékek és platformok (P&P). Az ITBS lehetővé teszi a globális vállalatok számára, hogy forradalmasítsák vállalkozásukat az alkalmazások, az infrastruktúra, a digitális folyamatok, illetve a következő generációs digitális megoldások területén. Az ERS mérnöki szolgáltatásokat és megoldásokat nyújt a termékfejlesztés és platformtervezés minden területén. A P&P modernizált szoftvertermékeket kínál globális ügyfelei számára technológiai és iparág-specifikus követelményeiknek megfelelően.

Sajtóhírek szerint 13 milliárd forint a vételár. A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatósági engedélyéhez kötött.

A Starschema kft.-nek két leányvállalata van
A VirtDB Zrt. leányvállalatát a Társaság 2016-ban alapította. A VirtDB alaptőkéje 44,330 millió forint, ami 25.13 millió pénzbeli és 19.2 millió forint nem pénzbeli hozzájárulásból áll. A lányvállalat tőkeadatai a következők*: saját tőke 44,3 millió forint, tőketartaléka 283,67 millió forint, amely 219,87 millió pénzbeli és 63,8 millió forint nem pénzbeli hozzájárulásból áll, eredménytartaléka 245,428 millió, adózott eredménye -28,024, azaz összesen 54,848 millió forint. A Starschema kft. 2019-ben a VirtDB Zrt 100 százalékos tulajdonosává vált az adásvételi szerződés alapján. A tulajdoni hányadnak megfelelő részvénycsomag azonban csak a teljes vételár kifizetését követően, az előző évi beszámoló mérlegkészítésének napig került át a Társasághoz. VirtDB Zrt. A sorozatú törzsrészvény 4433 darab, tízezer forint névértékben.

A Starschema kft. az Észak-amerikai terjeszkedés részeként, 2018-ban megalapította a Starschema Inc. (Virginia) 100 százalék tulajdoni hányadú leányvállalatát. A Starschema kft. kapcsolt vállalkozásai közé tartozik 2018 novemberétől a Starschema Inc. (Virginia) 100 százalék tulajdoni hányadú leányvállalata, a Brilliant Data LLC. A Starschema Inc. tőkeadatai a következők*: jegyzett tőke százezer dollár, tőketartalék: 1,4 millió dollár; eredménytartalék: -664 162 dollár; adózott eredmény: -212 149 dollár, azaz saját tőke összesen: 623 689 dollár.
*2020.12.31-én.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Véleményterror: szélsőjobboldali csatorna sugárzását szünteti meg a DirecTV

vas jan 16 , 2022
ShareTweetPinShareA DirecTV amerikai műholdas műsorszolgáltató közölte, hogy szerződése lejártakor megszünteti a szélsőjobboldali One America News (OAN) csatorna sugárzását. Az OAN-t összeesküvés-elméleteket terjeszt a COVID-19 világjárványról és a 2020-as választásokról. „Tájékoztattuk a csatorna kiadóvállalatát, hogy egy rutin belső felülvizsgálatot követően nem tervezzük új szerződést kötni, amikor a jelenlegi megállapodásunk lejár” — […]
One America News

És még ez is...