„Magyarországon sincsen jogszabályi akadálya annak, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) más adatvédelmi hatóságtól függetlenül vizsgálhassa és szankcionálhassa akár hazai, akár Magyarország területére irányuló elektronikus szolgáltatást végző külföldi vállalatok kapcsán” – állítja Teleki Lóránt, a BDO Legal adatvédelmi tanácsadója. Teleki szerint a hazai gyakorlatban is elképzelhető a NAIH […]

A napokban hozott határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a munkahelyi és a magán e-mailek kezelésről. Az információbiztonságban már évek óta küzdünk a levéltitok- magántitok, a céges adatok és az üzleti titok védelméért a céges e-mail fiók kezelése miatt. A GDPR sok szempontból rendet csinált, majd a Munka […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft-t (Digi) a 2019. szeptember 25-én bejelentett adatvédelmi incidens miatt súlyos pénzbírsággal súlytotta. A személyes adatok kezelésének feltételezhető megsértése miatt hivatalból megindított adatvédelmi hatósági eljárásban a hivatal megállapította, hogy a Digi megsértette a GDPR rendelet több pontját, amikor az […]

Már több mint 140 millió forint GDPR-bírságot szabtak ki a Magyarországon működő cégekre, a legtöbb szervezet késik a GDPR megfeleléshez szükséges it-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak – hívja fel a figyelmet az EY. A közlemény szerint esetenként átlagosan 2,5 millió forint értékben, eddig összesen 58 alkalommal szabott ki bírságot […]

A technológia fejlődése nagy változásokat eredményez a személyes adatok kezelése területén, amit folyamatosan figyelemmel kell kísérnie az új európai adatvédelmi biztosnak – mondta Szabó Endre Győző, aki első magyarként került be a poszt új vezetőjét kiválasztó uniós eljárás utolsó fordulójába. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökhelyettese kifejtette, a […]

A Facebooknak írásbeli garanciát kell adnia arra, hogy nem adja ki a felhasználók beszélgetéseit harmadik félnek, ha ez nem történik meg, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ideiglenes intézkedésként megtiltja az adatok kiadását – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke. A Facebook a napokban ismerte el, hogy korábban – […]

Megkerült az elveszett pendrive, amin a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) összes munkatársának személyes adatai voltak. Az adathordozót egy szolgálati gépjárműben találták meg. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozatára hivatkozva több sajtóhír is megjelent azzal kapcsolatosan, amely szerint a BRFK elhagyott egy pendrive-ot az összes munkatársuk személyes adataival. A hír […]

Az E-ON ügyfélszolgálatára – a januári figyelemfelhívást követően is – még mindig érkeznek jelzések arról, hogy ismeretlenek a cég logójával visszaélve pénzt próbálnak kicsalni az ügyfelektől, de olyan személyektől is, akik nem is ügyfelei a cégnek – közölte az áramszolgáltató. A csalók az elektronikus értesítőhöz hasonló e-mailekkel azt próbálják elérni, […]

Tizenegymillió forintos adatvédelmi bírságot rótt ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az egyik ellenzéki párt – közölte döntéséről a hatóság. A hatósághoz tavaly augusztusban érkezett közérdekű bejelentés arról, hogy a párt által üzemeltetett honlaphoz köthető, személyes adatokat tartalmazó felhasználói adatbázis nyilvánosan elérhető az interneten. Az adatbázis tagok, támogatók és […]

Fél évvel az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, a GDPR alkalmazandóvá válása után hazánkban már folyamatban vannak adatvédelmi hatósági vizsgálatok és eljárások az uniós adatvédelmi jogszabály alapján. „A GDPR  hatályossá válása óta Magyarországon körülbelül kétszáz adatvédelmi incidens bejelentése történt, ugyanakkor még nincsenek lezárt ügyek, így konklúziót is korai lenne levonni” […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 8. Tavaszra ígérik az Infotv. módosítását A NAIH állásfoglalásaiban többször érintette azt […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 7. A GDPR papír alapon tárolt adatokra is kiterjed Több megkeresés is […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 6. A GDPR nem írja elő adattérkép készítését A NAIH egyik állásfoglalásában […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 5. Az adatkezelési tájékoztatónak a honlapon a helye, nem válasz e-mailben vagy […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 4. A szakmai kamarák adatkezeléséhez nem kell hozzájárulás A NAIH részletesen foglalkozott […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 3. Adatvédelmi tisztviselő informatikus mérnök is lehet A Naih ismét megerősítette, hogy […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 2. Adatvédelmi szabályzat helyett adatvédelmi tájékoztató A NAIH több állásfoglalásában is kitért […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) újabb állásfoglalását tett közzé honlapján az Európai Unió új adatvédelmi rendeletével (GDPR) kapcsolatos különböző kérdésekben. A legfontosabbakat Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi iroda partnere válogatta ki az olvasóink számára. 1. A GDPR egyéni vállalkozókra is vonatkozik A NAIH megerősítette, hogy a […]

Számtalan veszélyt rejt a kisgyerekek számára az internet, emiatt nagyon fontos a védelmük, és ezért állított össze a biztonságos jelenlétükről a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tanulmánykötetet – mondta a szervezet elnöke. Péterfalvi Attila elmondta: a most megjelent Kulcsocska a net világához! című kiadványukban feltérképezik azokat a veszélyforrásokat, amelyek […]

Adatvédelmi hatósági eljárást indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a T-Systems Magyarország Zrt. által üzemeltett online jegyértékesítési rendszerrel, valamint a MOL Bubi közbringarendszerrel összefüggő adatkezelésekkel kapcsolatban – közölte a hatóság elnöke. Péterfalvi Attila közleményében azt írta, az adatvédelmi hatósági eljárás elindításáról a […]

A pátoknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a politikai véleményre vonatkozó adatok mint a személyes adatok harmadik országban (unión kívüli) történő tárolása önmagában kockázatokat rejthet magában – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. A NAIH a Liberálisok, illetve az LMP internetes oldalán található űrlapkitöltő szolgáltatást […]

Néhány napja érvénybe lépett az Európai Unió új általános adatkezelési szabályozása. A szabályozás értelmében a szervezeteknek az eddigieknél átláthatóbban kell kezelniük az adatokat, és szigorodnak a tájékoztatási kötelezettségek is, valamint a rendelet az adatbiztonsági incidenseket követő kötelező eljárásokat is egyértelművé tette. Az európai adatvédelmi hatóságok, a szabályozás súlyos megsértésének esetén […]

Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az M1-en arról beszélt, hogy az adatvédelem nemzetközi napját 2007 óta tartják meg. Idén Magyarországon nem konferenciát rendeznek, hanem egy pályázat eredményét hirdetik ki. Iskolai csoportok számára szerveztek versenyt, amelynek lényege az volt, hogy a gyermekek aktív közreműködésével kellett egy adatvédelmi […]

Balogh Zsolt György, a Corvinus Egyetem docense és ismert információszabadság jogász benyújtotta lemondását a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Tudományos Tanácsadó Testületében betöltött tagságáról. Távozásának oka a közérdekű adatigényléshez való jog újabb csorbításának terve, azaz fizetőssé tétele. Balogh 2012 óta tagja a tanácsadó testületnek, amely elmondása szerint megalakulásától fogva semmilyen […]

A Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület (MAVABE) nem reprezentatív felmérést végzett a Pest megyei önkormányzatok körében, amelynek során arra kereste a választ, hogy az egyes hivatalok eleget tesznek-e az információbiztonságról szóló 2013. évi L. törvény, illetve az adatvédelmi jogszabályok egyes előírásainak. Az egyesület elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzatok […]

Elkerülhetetlen az adatvédelmi jogalkalmazás bizonyos fokú szigorodása az információs önrendelkezési jog biztosítása és a személyes adatok megfelelő védelme érdekében a digitalizált világban – állapította meg a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda az infotörvény jogalkalmazási gyakorlatának tapasztalatai alapján. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény, az “infotörvény” 2012 januári hatályba […]

Ez év végére az unió minden tagállamában alkalmazható adatbiztonsági-adatvédelmi oktatási programot dolgoz ki általános iskolásoknak a lengyel és a szlovén társhatósággal, valamint egy belgiumi egyetemmel közösen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) — jelentette ki Péterfalvi Attila elnök. Hozzátette, az osztályfőnöki, az etika- és az informatikaórákba integrálható képzés fő […]

A Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság (NAIH) elnöke szerint ezt ígérte neki az emberi erőforrások minisztere. Több tucatnyi gyerek hirdetését találta meg a Híradó egy magyarországi társkereső oldalon. A tapasztalatok szerint a legtöbb 16 éven aluli hirdető valós adatokat ad meg magáról és a saját fényképét is feltölti. Szakemberek szerint ők […]