Egészen fiatalok vásárolják a legdrágább felújított mobilokat

gyermek okostelefonA Z generációs ügyfelek rendelik a legdrágább használt készülékeket, míg a harminc év feletti vásárlók a kedvezőbb árú, régebbi típusokat keresik.

A Rejoy.hu több száz vásárlójának bevonásával mérte fel ügyfélkörét a az iskolakezdés apropójából. A kutatás eredményei érdekes trendet fedtek fel: az egyetemista- vagy főiskoláskorú, 18-24 év közötti vásárlók rendelik a legdrágább, legnagyobb tudású okostelefonokat – amilyenek például az iPhone 12 és 13 termékcsalád Pro és Pro Max modelljei.

Szórják a pénzt a fiatalok, mintha nem lenne jövő

Egy Z generációsnak* számító Rejoy.hu-ügyfél átlagosan több mint kétszer akkora, 170 ezer forint körüli összeget költ felújított okostelefonra, mint egy szülőkorú (38-44 éves) vásárló – derül ki a felmérésből. A Z generációs ügyfelek mutattak a legnagyobb hajlandóságot arra, hogy a jövőben újra prémium modellekre cseréljék a meglévő készülékeiket, míg a harmincas éveik végén járó, vagy idősebb ügyfelek a régebbi, jóval olcsóbb telefonokkal (iPhone X, iPhone 11, iPhone SE 2020) is beérik.

A 18-24 éves korú ügyfelek közül tízből nyolcan kettő-négy évente cserélnek készüléket a piactér kutatása szerint, és nagyjából azonos közöttük az iOS-es, illetve androidos eszközt használók aránya.

Státuszszimbólum a mobil

A Z generációsnak számító ügyfelek számára egy új készülék választásakor a közösségi média, illetve a fotózási, képszerkesztési képességek a legfontosabbak, de sokan említették közülük a mobilfizetési szolgáltatások és a mobilos játékválasztékot is fontos preferenciaként.

Tízből hét fiatal ügyfél státuszszimbólumnak tartja az okostelefonját, míg tízből csupán három szerint nem gyakorol semmilyen hatást személyének megítélésére a készülék márkája vagy típusa.

Van Androidos és van iPhone-os család

Az egyetemistakorú gyerekekkel szemben az általános és középiskolás gyerekek sokszor a szülőktől megörökölt telefont használják, azonban ahogy az okostelefonok életciklusa egyre hosszabbá válik, gyakran nem áll rendelkezésre megörökölhető készülék. Ilyen esetben egy felújított mobil kiváló választás lehet, hiszen jelentősen, akár 40 százalékkal is olcsóbb lehet egy vadonatúj modellnél – a piactér saját back-to-school kampányán pedig akár 24 ezer forintot is spórolhatnak egyes felújított mobilok árán a vásárlók. A Rejoy a korábbi negyven lépéseshez képest augusztustól már 67-lépéses tesztet végez a beérkező készülékeken, és az iskolakezdési kampány keretében 24 hónap garanciát kínál a készülékekre.

Kisgyerekes szülőként praktikus olyan gyártó készülékét választani, amelyik beleillik a család meglévő ökoszisztémájába: vagyis, ha apa és anya Androidot használ, akkor ilyen telefont venni a gyereknek, ha pedig iPhone-os a család, akkor egy néhány évvel korábbi modellt – például az iPhone 8, X, XR, és SE 2020 modellekre érdemes ránézni, mert ezekre mind megjelent a legújabb, 16-os iOS. Az azonos ökoszisztéma azért fontos, mert így lehet a leghatékonyabban kezelni a Google és az Apple rendszerekben elérhető családi felügyeleti eszközöket, illetve számos játékgyártó engedélyezi, hogy termékeit több készülékre is telepítsük a családon belül.

(*A Z-generáció tagjainak az 1996 és 2012 között született személyeket tekintjük. A -szerk- megj.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szabadon hozzáférhető ex librisek az OSZK weboldalán

pén aug 25 , 2023
< Fél évezred ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Az OSZK újonnan kialakított Könyvjegytár elnevezésű online tartalomszolgáltatásán keresztül elsőként a Régi Nyomtatványok Tárában található közel 1100 darabos régi ex libris-állomány, valamint a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár modern ex libriseinek tízezer darabos gyűjteményegységéből 3400 dokumentum és ezek […]
Ex Libris

És még ez is...