Gazdasági informatika képzés indulhat jövőre Nagyváradon

egyetem előadóGazdasági informatika képzést terveznek indítani a következő, 2024-2025-ös tanévtől a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) az Óbudai Egyetemmel partnerségben. Az új szakot stratégiai fontosságúnak szánják a régió magyar fiataljainak szülőföldön való tartása szempontjából.

Pálfi József professzor, a PKE rektora és Kovács Levente professzor, az Óbudai Egyetem rektora elmondták: az új szak indításához megvan a romániai felsőoktatás minőségét ellenőrző hatóság (ARACIS) ideiglenes működési engedélye. A tervek szerint a végleges akkreditáció megszerzése után a Nagyváradon végzett szakemberek az Óbudai Egyetem oklevelét is megkapják, így majd kettős diplomával rendelkeznek. A két felsőoktatási intézmény képviselői pénteken közös szenátusi ülésen tárgyaltak az új gazdasági alapszak elindításáról, mely meglátásuk szerint elsősorban a partiumi régió számára lesz meghatározó. „Számtalan középiskolában megfogalmazódott az igény, hogy a PKE-n hasonló jellegű képzéseket indítsunk, mint a gazdasági informatika, műszaki, mérnöki szakok” – mondta Pálfi.

Az új szak elindításában az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek a nagyváradi felsőoktatási intézménynek. Kovács rektor elmondta: többéves tapasztalattal rendelkeznek e téren, rendelkezésre áll a megfelelő háttértudás, szaktudás, és ezt örömmel osztják meg a nagyváradi kollégákkal. „A hallgatók mindig szabadon döntenek arról, hogy melyik felsőoktatási intézményt választják. Ugyanakkor a megfelelő garanciákat le kell tudni tenni az asztalra, hogy ne gondolkozzanak nagyon messzire elmenni” – fogalmazott. Kifejtette: a tizenkétezer hallgatóval rendelkező Óbudai Egyetem gyakorlatorientált képzést nyújt, minden harmadik magyarországi mérnökhallgató innen kerül ki. Ez a statisztikai szám „kötelezi” az egyetemet, hogy a határon túli magyarság irányába is nyisson – mondta.

Kettős diplomát adnának

Elhangzott, hogy a közös szenátusi ülésen hosszú távon „magasztosabb és nagyobb” elképzelést is kinyilvánítottak: a végleges akkreditációval a végzősök mindkét felsőoktatási intézmény oklevelét megkapják. Pálfi szerint a kettős diploma azért hasznos, mert az anyaországgal határos régióból sok fiatal választ magyarországi egyetemet. Reményei szerint a hiánypótló szakkal rávehetik a szülőket, hogy a nagyváradi felsőoktatás mellett döntsenek, melynek így a kellő súlya is megmarad. Az oktatásban a gazdasági szakterületet a PKE oktatói fedik le, az informatika terén az Óbudai Egyetem szakemberei segítenek. A szakkal helyi szakembereket is képeznének, akik a képzés utánpótlását biztosítják. Húsz ingyenes és tíz költségtérítéses hellyel terveznek, és a végleges akkreditációt is mielőbb meg akarják szerezni.

A magyar állami költségvetésből fenntartott, 2008-ban akkreditált PLE a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által 1990-ben létrehozott Sulyok István Református Főiskola jogutódja. Két kara és négy tanszéke van, alapképzésen tizenkét, magiszteri képzésen hat szakon folyik képzés. Az idei tanévnyitón elhangzott adatok szerint több mint nyolcszáz hallgatója és 79 főállású oktatója van.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Microsoft a nőkben látja a megoldást

vas okt 15 , 2023
Több millió kiberbiztonsági szakemberre van igény világszerte, hogy felvegyék a küzdelmet az egyre intenzívebbé váló kiberbűnözéssel szemben. A Microsoft a nőkben látja a munkaerőhiány megoldását. Miközben a kibertámadások okozta kár túllépte az évi négymilliárd dolláros szintet, az it-biztonsági szakemberek iránti kereslet 35 százalékkal nőtt világszerte az elmúlt egy évben. A […]
Microsoft

És még ez is...