A belga ügyészség vizsgálja az európai parlamenti orosz beavatkozást

Alexander De Croo belga szövetségi miniszterelnökAlexander De Croo belga szövetségi miniszterelnök megerősítette, hogy a belga igazságügyi hatóságok korrupciós vizsgálatot indítanak az Európai Parlamenten (EP) belül gyanított orosz beavatkozások ügyében.

A kormányfő, aki a jelenleg soros uniós belga elnökség félidei eredményeiről tartott sajtótájékoztatót Brüsszelben, kijelentette: „Nem engedhetjük meg, hogy ez a fenyegetés jelen legyen közöttünk”. Azt mondta, hogy Moszkva több EP képviselőt is megkeresett és lefizetett azért, hogy az orosz propagandát népszerűsítse, alig néhány hónappal a júniusi belga és EP választások előtt. De Croo most kijelentette: nem közölhet részleteket arról, hogy kik és hány EP-képviselő ellen folyik vizsgálat, mivel ez az információ titkos.

„Hírszerző szolgálataink szerint Moszkva céljai egyértelműek. Azt akarják elérni, hogy több oroszbarát jelölt kerüljön be az EP-be, továbbá erősíteni kívánják az oroszbarát narratívát az intézményben” – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a belga igazságügyi hatóságok most megerősítették, hogy ez a fajta beavatkozás büntetőeljárás tárgyát képezi. „A készpénzfizetések nem Belgiumban történtek, de a beavatkozás igen. Mivel Belgium az uniós intézmények székhelye, felelősségünk, hogy fenntartsuk minden állampolgár jogát a szabad és biztonságos szavazáshoz” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy uniós szinten is cselekedni kell az üggyel kapcsolatban, mivel „több eszközre van szükség az orosz propaganda és dezinformáció elleni küzdelemhez”.

Az Európai Ügyészség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal mandátumát meg fogják vizsgálni, hogy lehetővé teszik-e az orosz fenyegetés elleni büntetőeljárást. „Ha ez nem így van, akkor ki kell szélesíteni a hatáskörüket” – szögezte le De Croo. A témát az Európai Tanács jövő heti ülésén is megvitatják azzal a céllal, hogy az uniós tagállamok vezetői közös álláspontot alakítsanak ki. Hadja Lahbib belga külügyminiszter megerősítette, hogy Belgium a közelmúltban több, kémkedéssel gyanúsított diplomatát, valamint az Európai Uniónál akkreditált diplomatákat utasított ki. Az EP főbb pártfrakciói felszólították az uniós parlamentet, hogy szintén vizsgálja meg az orosz befolyást.

Az orosz beavatkozás ügyét a múlt hónapban egy közös cseh és lengyel hírszerzési vizsgálat hozta nyilvánosságra.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MOHAnet: Nyakunkon a Konica Minolta Live Show

vas ápr 14 , 2024
ShareTweetPinShareHarmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják. A két rendezvényen mintegy száz elektronikai és IoT-kiállító lesz jelen, és 2500-nál több látogatót várnak a helyszínre a szervezők. […]
Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója

És még ez is...