EU: a nyilt hozzáférés mindenkinek jobb

 

Egyre általánosabbá válik az a tendencia, hogy a kutatási eredményeket térítésmentesen hozzáférhetővé teszik a nagyközönség számára – erről tanúskodik a „nyílt hozzáférés” térnyerését megerősítő azon tanulmány, amely az Európai Bizottság támogatásával készült, és amelyet a napokban tettek közzé. Az új kutatás szerint az a tény, hogy a 2011-ben publikált tudományos dokumentumoknak már közel a fele ingyenesen rendelkezésre áll, arra utal, hogy hamarosan áttörés történik a nyílt hozzáférés terén. Ez az előző tanulmányokban becsült szintnek körülbelül a kétszerese. A tanulmány becslése szerint a 2004 és 2011 között világszerte publikált, tudományos szakértők által felülvizsgált cikkek több mint negyven százaléka már nyilvános formában online elérhető. A tanulmány az EU-t és néhány környező országát, valamint Brazíliát, Kanadát, Japánt és az Amerikai Egyesült Államokat vizsgálja. Az elemzés szerint a nyílt hozzáférés – azáltal, hogy a kutatási eredmények könnyebben elérhetővé válnak – jobb és hatékonyabb tudományos és innovációs tevékenységet eredményez mind a köz-, mind a magánszférában. Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette: „Ezek az eredmények alátámasztják a nyílt hozzáférés megvalósulásának tényét. A kutatási eredmények nyilvános elérhetősége hozzájárul a tudományos munka javításához, és erősíti tudásalapú gazdaságunkat.”

A Bizottság a tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférést a Horizont 2020 általános elvévé teszi. 2014-től kezdődően a „Horizont 2020” finanszírozásában elkészült valamennyi cikket hozzáférhetővé kell tenni vagy a közzétevő által az interneten azonnal (a nyílt hozzáférés „arany útja” és „hibrid útja”) – ez esetben a publikálás kezdeti költségeinek megtérítésére adott esetben az Európai Bizottságtól támogatás igényelhető; vagy a kutatók a cikkeiket nyílt hozzáférésű tárhelyen keresztül is hozzáférhetővé tehetik legkésőbb a publikálást követő hat hónapon, illetve a társadalomtudományok és a humán kutatás esetében 12 hónapon belül (a nyílt hozzáférés „zöld útja”).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felülvizsgálat 80 millióból

sze aug 28 , 2013
  A napokban zárul az Adatok, információk szolgáltatásával kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálata című, ÁROP 1.2.17. számú projekt, amelynek célja egy, a jogalkotók munkáját támogató javaslatok, döntést előkészítő iránymutatásokat tartalmazó anyag létrehozása volt. A projekt végrehajtása során legalább harminc magyar nyilvántartás felülvizsgálata történt meg. Az elkészült szakmai anyagra támaszkodva kezdheti meg a […]

És még ez is...