A Microsoft a nőkben látja a megoldást

MicrosoftTöbb millió kiberbiztonsági szakemberre van igény világszerte, hogy felvegyék a küzdelmet az egyre intenzívebbé váló kiberbűnözéssel szemben. A Microsoft a nőkben látja a munkaerőhiány megoldását.

Miközben a kibertámadások okozta kár túllépte az évi négymilliárd dolláros szintet, az it-biztonsági szakemberek iránti kereslet 35 százalékkal nőtt világszerte az elmúlt egy évben. A Microsoft részben a nők nagyobb arányú bevonásában látja a megoldást a kialakult munkaerőhiányra. A már meglévő, a Microsoft által támogatott kurzusok mellett a közeljövőben kifejezetten nők számára indít magyarországi kiberbiztonsági képzéseket a Women4Cyber nevű európai szervezet hazai alapszervezete.

Egy friss prognózis szerint 2025-re 3,5 millióra nő a betöltetlen kiberbiztonsági álláshelyek száma 2025-re. Ez 350 százalékos keresletnövekedésnek felel meg nyolc éven belül. A Microsoft úgy véli, a hatalmas hiányt nem lehet betölteni a nők erőteljesebb foglalkoztatása nélkül. A női munkaerő számaránya a szakmában jelenleg átlagosan csupán 25 százalékos. Magyarországon ez az érték még alacsonyabb, tekintve, hogy a teljes it-szektorban is mindössze 12,3 százalékra tehető a női munkavállalók aránya egy kimutatás szerint.

A kiberbiztonság sok tekintetben eltér a hagyományos it-szakterületektől

A Microsoft a felnőttképzésben járatos civilszervezetekkel karöltve igyekszik változtatni a helyzeten. A mai napig 400 ezer embernek biztosítottak képzéseket a Microsoft Learn platformon keresztül, köztük nők sokaságának, akik gyakran ezeknek a képzéseknek köszönhetően tudtak kiemelkedni a mélyszegénységből. A Microsoft tavaly Cybersecurity Skills Initiative néven indított kezdeményezést, amellyel kiberbiztonsági szakemberek képzését kívánja a világ számos országában előmozdítani. Emellett a vállalat számos civilszervezettel is együttműködésre lépett a közös cél érdekében.

A szakértők szerint Magyarországon akkor növekedhet a nők foglalkoztatottsága az it- és kiberbiztonsági szektorban, ha a társadalom is nagyobb elfogadottsággal közeledik a nők szerepvállalásához a számukra atipikus szakmákban. A nők valójában gyakran töltenek be vezető pozíciót kiberbiztonsági területeken annak köszönhetően, hogy kifejezetten jó projektmenedzsment- és elemzői képességeik vannak. A közhiedelemmel ellentétben – a kiberbiztonság sok tekintetben eltér a hagyományos it-szakterületektől, ezért például nem kíván meg mély kódolói ismereteket, és változatos karrierlehetőségeket kínál a nők számára.

Egyre kifinomultabb eszközökkel támadnak a bűnözők

A kiberbiztonsági szaktudás rohamtempóban értékelődik fel az egész világon. Ennek hátterében az áll, hogy egyre több kibertámadás éri a szervezeteket, a kiberbűnözők egyre szervezettebben és egyre kifinomultabb eszközökkel hajtják végre akcióikat. A Microsoft által összeállított Digital Defense Report szerint 2021 és 2022 között, egyetlen év alatt, 74 százalékkal emelkedett az adathalász támadások száma, vagyis minden egyes másodpercben átlagosan mintegy 921 alkalommal igyekeztek bűnözők megszerezni a jelszavainkat. A kibertámadások kárértéke követte az emelkedő tendenciát, és tavaly elérte a 4,35 milliárd dollárt.

Érthető módon a kiberbiztonsági szakemberek iránt is világszerte megugrott a kereslet: a Microsoft adatai szerint átlagosan 35 százalékkal bővült az elmúlt egy évben. Egyes országokban, például Brazíliában a keresletnövekedés túllépte a 75 százalékot is. A Microsoftnak az OECD-vel közösen készített friss kutatása rámutatott: 2022-ben 16-szor több kiberbiztonsági szakembert kereső álláshirdetést tettek közzé az USA-ban és más fejlett országokban, mint 2012-ben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új HR-igazgató az Euronics-nál

vas okt 15 , 2023
Az Euronics új személyzeti vezetőt nevezett ki. Somogyvári Mónika a kinevezés hatására izgatottá vált. Somogyvári széleskörű tapasztalattal rendelkezik a személyzeti munka területén, amit mostantól az Euronics HR-igazgatójaként kamatoztathat. Közel 15 évet dolgozott a telekommunikációs szektorban, ahol a Telenornál (ma Yettel) és a Vodafone-nál töltött be Senior HR Business Partner pozíciót. […]
Somogyvári Mónika, az Euronics hr igazgatója

És még ez is...