Flatio: 48 százalékos bevételnövekedés

Radim Rezek, a Flatio ügyvezetője és társalapítójaA digitális nomádoknak és a távmunkásoknak kedvező lakhatási megoldásokat kínáló platform üzemeltetője, a Flatio 2015-ös alapítása óta a legerősebb pénzügyi évét könyvelhette el, és éves szinten közel 48 százalékos bevételnövekedésről számolt be.

A világjárvány nehéz kezdetét követően a brnói központú cég a növekedés jeleit mutatja, amióta 2020-ban portugáliai ingatlanokat vásárolt a NomadX-től, illetve 2022-ben felvásárolta a flOasis szállásfoglalási platformot. 2021 decembere és 2022 novembere között a cég 1,17 millió eurós bevételt könyvelhetett el, ami 48 százalékos növekedés az előző évhez képest. A bérleti érték mutatója, a GRV (Generated Rental Value), amely azt méri, hogy a cég mennyi bevételre tett szert a bérlőktől a bérbeadói számára, több mint 5,1 millió eurót tett ki, ami 56 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

„A világjárvány berobbanása után 2022 volt az eddigi legsikeresebb évünk, közel ötven százalékos bevételnövekedéssel. Nehéz volt a világjárvány időszaka számunkra is, akárcsak a legtöbb utazási társaság számára, de a piac lassan kezd magához térni. A jövő évben folytatjuk a további terjeszkedést, végső célunk azonban az, hogy a digitális nomádoknak elsőként a mi platformunk jusson eszébe, amikor megfizethető havi lakhatási lehetőséget keresnek a legnépszerűbb nomád városokban. Szeretnénk számukra az első számú platform lenni világszerte” – emelte ki Radim Rezek, a Flatio ügyvezetője és társalapítója.

A Flatio felhasználóinak tartózkodási ideje nagyjából változatlan maradt 2022-ben, átlagosan 2,65 hónap volt az előző évi 2,51 hónaphoz képest. A bérbeadók száma nyolc százalékkal emelkedett, többségük (88 százalék) egyéni bérbeadó – maximum egy-három aktív ingatlannal rendelkeznek. A magukat digitális nomádnak vagy távmunkásnak valló felhasználók foglalásainak száma 31 százalékkal nőtt. A Flatio szállásadói több mint 308 helyről kaptak foglalást Lisszabontól Londonig. A digitális nomádok legfontosabb úti céljai

Csehország
A cég székhelyén, a Cseh Köztársaságban a Flatio GRV-je harmadával (33 százalékkal) nőtt, a legtöbb foglalás Prágában történt. 2022-ben a bevételek körülbelül 28 százalékkal nőttek, 335 660 euróról 428 703 euróra.

Portugália és Madeira
Portugália, Európa első számú digitális nomád központja, kulcsfontosságú piacnak bizonyult. A Flatio GRV-je 102 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a bevételek szintén 83 százalékkal, 232 499 euróról 424 871 euróra nőttek. Eközben az aktív bérbeadók száma 11,7 százalékkal emelkedett. Madeirán a GRV172 százalékkal nőtt. A szigeten, amely tulajdonképpen a világ első „digitális nomád faluja”, a foglalások száma 36 százalékkal emelkedett.

Spanyolország
Spanyolországban a Flatio 124 500 eurós GRV-t regisztrált a 2022. februári bevezetése óta. Nyolc hónap alatt a Flatio 752 szálláshellyel bővült, és 219 tulajdonossal kötött szerződést. Spanyolország várhatóan elfogadja azt a törvényt, amely lehetővé teszi a digitális nomádok számára, hogy évente legfeljebb 183 napig éljenek és dolgozzanak az országban, és az első négy évben csak 15 százalékos adót kell fizetniük tartózkodásuk alatt.

Magyarország
A Flatio GRV-je 34 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, a bevételek pedig 67 603 euróról 87 118 euróra, azaz 29 százalékkal nőttek. A foglalások körülbelül negyven százaléka digitális nomádoktól érkezett. 2018 óta a cég csaknem 1500 ingatlannal és közel 500 bérbeadóval bővítette a platformját.

Egyéb piacok
Bár a Flatio jelenleg a fenti kulcsfontosságú európai piacokra összpontosít, a vállalat más országokban is generált bevételeket a tulajdonosok számára. A regisztrált GRV összesen 0,4 millió euró volt olyan célállomásokon, mint például Lengyelország, Szlovákia, Horvátország, Ausztria, Németország, Bulgária és Belgium.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Blamázs: a román digitalizációs hatóság elnöke lopott autóval közlekedik

pén dec 23 , 2022
Lefoglalta a moldovai rendőrség a román digitalizációs hatóság (ADR) elnökének szolgálati autóját arra hivatkozva, hogy a jármű lopottként szerepel a nemzetközi nyilvántartásokban – jelentette a G4Media.ro hírportál. Dragos-Cristian Vlad a román távközlési miniszter delegációjának tagjaként utazott a szomszédos országba, ám a határátkeléskor a moldovai rendőrök jelezték, hogy autóját az olasz […]
Dragos-Cristian Vlad a román távközlési miniszter

És még ez is...