A SEC vizsgálatot indított Musk Twitter-felvásárlása ügyében

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot indított Elon Muskkal szemben a Twitter felvásárlása ügyében, mert a SEC szerint a milliárdos az üzletkötés többhetes folyamata során késve nyújtott be egy fontos dokumentumot – írja a The Wall Street Journal (WSJ).

A tudósítása szerint a SEC szabályozása előírja a részvényeseknek, hogy hozzák nyilvánosságra, ha öt százaléknál nagyobb tulajdoni hányadra tesznek szert egy gazdasági társaságban. A WSJ információi szerint Musk ennek eleget is tett, de csak 2022. április 4-én – tíz nappal azután, hogy elérte a kérdéses tulajdonhányadi arányt. A fenti szabályozás célja, hogy lehetővé tegye a többi részvényes számára, hogy előre tájékoztassák őket, ha az adott vállalatot felvásárlási ajánlattal keresték meg. A WSJ cikke szerint, a tíz napos késedelem lehetővé tette, hogy Musk további részvénycsomagot vásároljon a mikroblogot üzemeltető vállalatban anélkül, hogy erre figyelmeztette volna a Twitter többi részvényesét.

Az amerikai üzletember és befektető április 4-i nyilatkozata felfedte, hogy már március 14-én meghaladta az öt százalékot a közösségi médiumban megszerzett tulajdoni hányada, vagyis ezt már március 24-én közzé kellett volna tennie. A Tesla alapítója és vezetője ezt elmulasztotta, és az ezt követő részvényvásárlásai eredményeképpen 9,2 százalékos tulajdonrészt szerzett a Twitterben. Ezt csak április 4-én jelentett be hivatalosan. Az öt százalék és a 9,2 százalék közötti különbséget jelentő 4,2 százalékos tulajdonrész-különbözetet 38,20 és 40,31 dollár közötti részvényenkénti áron vásárolta meg, amely vélhetően jóval alacsonyabb volt, mint akkor lett volna, ha már március 24-én nyilvánosan bejelenti az öt százalékos tulajdoni hányad megszerzését.

Tekintettel arra, hogy a Twitter-részvények tőzsdei ára 49,97 dollárra ugrott aznap, amikor Musk végül nyilvánosságra hozta megvásárlásukat, az amerikai mágnás a késedelmes bejelentéssel vélhetően közel 145 millió dollárt takarított meg – mutatott rá Daniel Taylor, a Pennsylvaniai Egyetem számvitel professzora. Az értékpapír- és tőzsdei jogi szakértők már április 4-én felhívták a figyelmet, hogy Musk fenti lépése újabb jogi vizsgálatot eredményezhet a SEC részéről.

Nem ez az első eset ugyanis, hogy a dél-afrikai születésű amerikai milliárdosnak – aki a Forbes magazin szerint jelenleg a világ leggazdagabb embere – meggyűlik a baja az amerikai tőzsdefelügyelettel. A SEC már 2018-ban is beperelte őt, mert állítólag félrevezette a Tesla részvényeseit azzal a mára már hírhedté vált Twitter-üzenetével, amelyben bejelentette: azt tervezi, hogy 420 dolláros részvényenkénti áron tőzsdére viszi a Tesla céget. Musk végül peren kívül megegyezett az ügyben, és azóta jogilag kötelezték, hogy minden egyes, a Tesla-céghez kapcsolódó Twitter-üzenetét, amelyet a személyes oldalán közzétesz, előzetesen véleményeztesse ügyvéddel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Q1: Növelte bevételét és nyereségét a Deutsche Telekom

vas máj 15 , 2022
A Deutsche Telekom, a legnagyobb európai távközlési konszern erőteljesen növelte mind a bevételét, mind a nyereségét pénzügyi éve első negyedében. A Deutsche Telekom pénzügyi éve első negyedében 28,0 milliárd euró bevételre tett szert, 6,2 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 26,4 milliárd eurónál. Működési eredménye 6,9 százalékkal emelkedett 11,4 milliárd […]
Christian Illek, Deutsche Telekom

Friss, ropogós