Érdekességek az ír whiskey története kapcsán

idrinks.huMi az ír whiskey különleges titka? Milyen speciális eljárásoknak, összetevőknek és folyamatoknak tudható be, hogy az ital világszerte megbecsültnek számít szerte a fogyasztók körében? Van-e egyáltalán titok, vagy csak tudatosság és munka áll a háttérben?

Ezt a rejtélyt fogjuk egy kicsit megvizsgálni máris a bejegyzés keretei között. Utánajárunk a dolognak, és mutatunk néhány érdekességet az italt kedvelők számára.

Mi jelenti minden egyes ír whiskey alapját? 

Nem más, mint az árpa. Azt minden bizonnyal külön hangsúlyozni sem feltétlenül szükséges, hogy az elsőrendű élményt biztosító italt kizárólag kiváló minőségű összetevőkből lehet készíteni Írországban is.

Ez egyfajta belépési küszöb többek között az iDrinks webáruház whiskey palettájának ír változatainál is. Nélkülözhetetlen összetevő a makulátlan minőségű árpamaláta, ahogyan a víz, valamint egy speciális élesztőfajta is.

Meg lehet említeni még az ír árpafajtákat is, amelyeket az ottani vidék nyári időjárása alakít és formál. Tudni kell, hogy a legmelegebb évszak ezen a vidéken hosszú, kimondottan enyhe, miközben a talaj alkalmanként meglehetősen nyirkossá is válik a sok eső miatt.

A malátázás kulcsfontosságú szerepe az ír whiskey készítésében

Maga a folyamat az átalakulásról, jobban mondva az árpa csíráztatásáról szól. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feladatra dedikált szakértők vízben áztatják az árpát, hiszen ez hűvös és nedves közeget biztosít a folyamat előmeneteléhez.

Kellenek is a szóban forgó körülmények, hogy az esszenciális kémiai reakciók beinduljanak, avagy az enzimek aktiválódni tudjanak. Hisz a majdani produktumhoz a növényben lévő keményítőnek cukorrá kell alakulnia.

Ezen feltétel teljesülése esetén jöhetnek szép sorban az ital készítésének egyes lépései. Vagyis a kemencés szárítás és őrlés, aztán a cefrézés, majd az erjesztés és a lepárlás. Ami pedig az érlelést illeti, annak mindjárt szentelünk egy külön bekezdést.

Érdekességek az érlelés kapcsán

Lényeges tényező, hogy az ír whiskeyk érlelése tölgyfahordóban történik. A folyamatra akkurátusan ügyelnek a szakértők, hiszen ez az a fázis, ahol még inkább színesebbé, zseniálisan sokrétűvé képesek formálni a majdani produktumot.

Egyébiránt három esszenciálisan fontos történésnek kell végbemennie ezen a ponton. Egyrészt a hordónak elő kell segítenie a friss szesz túlontúl heves zamatának szelídítését, és ki kell egyensúlyoznia annak a zabolátlanságát.

Aztán a hordófájának magába kell szívnia vagy a Bourbon, vagy alternatív lehetőségként a Sherry fenomenális ízeit. Végül az éveken át tartó érlelés hozzáadott értéke nem más, minthogy a szóban forgó ízek és aromák a hordóban pihenő whiskeypárlat tartalmában is testet öltsenek szép lassan.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ínycsiklandó grillételek szénacél wokban készítve

szo okt 14 , 2023
A grillezés számtalan lehetőséget kínál az ízek és aromák varázslatos világának felfedezésére. Amikor a grillezéshez hozzáadjuk a szénacél wokot, a lehetőségek még sokrétűbbé válnak, új dimenziókat nyithatunk az ételek ízében. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen ételeket lehet készíteni a segítségével, és hogy miért érdemes ezt a módszert kipróbálni. A […]
grillplaza.hu

És még ez is...