Rácz növelte a Debreceni Egyetem tudományos megítélését

Rácz AnettA döntéstámogató algoritmusok hatékonyságának javítását segítő módszert dolgozott ki a Debreceni Egyetem Informatikai Kar adjunktusa*.

Idén először adták át a fenntartó alapítvány Publikációs-díját azoknak az egyetemi szakembereknek, akik olyan kutatási eredményeket publikáltak neves nemzetközi platformokon, amelyekkel hozzájárultak az intézmény tudományos megítélésének javításához. A díjazottak között volt a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszékének adjunktusa, Rácz Anett is a Vegyes egész értékű tört-lineráis modell és lineáris analógja páros-összehasonlítási mátrixok inkonzisztencia csökkentésére című tudományos munkájának közzétételéért. A kutató olyan algoritmust dolgozott ki, mely segít megfejteni a következetlen vagy éppen kevésbé hatékony döntési értékelések mögött rejlő anomáliákat.

A döntési folyamatok során az alternatívák, azaz a választási lehetőségek közötti kiválasztásra számos módszer létezik. A döntéshozó szempontjából az egyik legkényelmesebb és leghatékonyabb eljárás, amikor egyszerre csak egy elempárral kell foglalkozni és ezt a két opciót kell összevetni egymással ahelyett, hogy egy kalap alatt próbálnánk értékelni az egész halmazt. Ezt a módszert hívjuk páros-összehasonlításnak. A módszer a párok összevetéséből, matematikai módszerek segítségével rangsorolja az alternatívákat, a rangsorolást azonban megnehezíti a döntéshozó bizonyos mértékű következetlensége, figyelmetlensége, adatrögzítési pontatlansága. Ezek felderítésére és javítására szolgáló módszerek kidolgozásával foglalkoztam – magyarázta az egyetemi adjunktus.

Bárhol, ahol döntést kell hozni, alkalmazható a módszer

A cél az volt, hogy a kidolgozott módszer olyan összehasonlítási értékeket javasoljon, melyek közel állnak a döntéshozó által megfogalmazott véleményhez, ugyanakkor kevésbé következetlenek, ezáltal a döntéshozatali folyamat további része is lényegesen pontosabb lesz. A kutatót egy néhány évvel korábbi doktori disszertáció inspirálta arra, hogy belekezdjen a kutatásba, régóta foglalkozik döntéselmélettel. Hozzátette, hogy a kutatási eredményeit széles körben, így például a döntéstámogatáshoz használt szoftverek kidolgozásánál, algoritmusok megalkotásánál, ipari döntéshozatalnál, az orvostudományban és a pszichológiában is alkalmazhatják majd, hiszen ezeken a területeken egyaránt kiemelt figyelmet kap a döntéselmélet.

Bárhol, ahol döntést kell hozni, alkalmazható a módszer, melynek az a feladata, hogy segítsen a következetes értékelések, vélemények kialakításában a döntési folyamatok során. Ezeknél az eseteknél ugyanis bőven jelen van a hibázás lehetősége is. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy mennyire tudunk következetesek lenni abban a pillanatban, amikor valamilyen zavaró tényező hat ránk. Az a célunk, hogy segítsük a döntéshozó munkáját, azonnali javaslatokat tárjunk elé a kritikus alternatíva összehasonlítások helyett, amelyeket alkalmazva megtalálhatóak majd a döntéshozó véleményét legjobban tükröző rangsorolási értékek – tette hozzá Rácz.

A kutatást ismertető tanulmány az Information Sciences című lapban jelent meg.

*Az adjunktus a tanársegédnél magasabb, a docensnél alacsonyabb főiskolai vagy egyetemi oktatói beosztás. Amíg a főiskolai adjunktusok kinevezésének nem feltétele a tudományos fokozat, addig az egyetemi adjunktusok esetében ezt kevés kivételtől eltekintve megkövetelik. Az adjunktustól elvárt, hogy önálló tudományos tevékenységet folytasson. Az adjunktus feladata szemináriumok és gyakorlatok vezetése, illetve szükség esetén előadások tartása. Általában heti 8-12 óra oktatási kötelezettségük van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A mesterséges intelligencia fejlesztése katasztrófával járhat

pén nov 3 , 2023
A mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és a kockázatok feltárásáról írtak alá nyilatkozatot a brit kormány által összehívott magas szintű nemzetközi szakkonferencia résztvevői. A találkozót Bletchley Park kastélyában, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott egykori titkos központjában tartják. Itt működött a második világháború idején az a csoport, amely feltörte a […]
Alan Turing

És még ez is...