Jövőre csökkennek az üres adathordozói díjak

memoria-kártyaJanuár elsejétől 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak – közölte az Artisjus az MTI-vel. A közlemény szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét. 2014-ben harminc százalékkal csökkent a mobiltelefonok és húsz százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set-top-box) jogdíja. Árnyalja a képet, hogy idén a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztették a táblagépekre is.

Az üres hordozó díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, amely a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatott kompenzálni. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. A közlemény szerint 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nemzeti konzultáció: az MTVA felajánlkozott

ked dec 23 , 2014
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felajánlja együttműködését az internethasználatról és digitális fejlesztésekről szóló, jövő év elejére tervezett nemzeti konzultációban. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója hétfőn levelet írt a kormány “internetkon” néven elindítandó konzultáció felelősének, Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőnek, és a levelet az MTI-hez is eljuttatták. A vezérigazgató […]