A mesterséges intelligencia fejlesztése katasztrófával járhat

Alan TuringA mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és a kockázatok feltárásáról írtak alá nyilatkozatot a brit kormány által összehívott magas szintű nemzetközi szakkonferencia résztvevői.

A találkozót Bletchley Park kastélyában, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott egykori titkos központjában tartják. Itt működött a második világháború idején az a csoport, amely feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kódfejtő csoportot Alan Turing vezette, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának egyik megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, ami nem feledtetheti azt a tényt, hogy a kortársai a homoszexualitása miatt a halálba kergették.

A Downing Street tájékoztatása szerint az MI-biztonsági konferencia nyitónapján 28 ország és szervezet, köztük az Egyesült Államok, Kína, India, Japán, Izrael, Ukrajna, valamint az Európai Unió aláírta a Bletchley Declaration nevű nyilatkozatot, amely sürgős feladatnak nevezi a mesterséges intelligencia jelentette potenciális kockázatok felismerését és kollektív kezelését. A deklaráció szerint a konferencián egyetértés született arról, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztésében benne van „a szándékos vagy akaratlan, de súlyos, sőt katasztrofális károkozás lehetősége”. A dokumentum szerint e rizikótényezők közé tartoznak a kiberbiztonsági, biotechnológiai és dezinformációs kockázatok is.

A rendezvény résztvevőihez intézett üzenetében a mély gondolatairól ismert III. Károly király úgy fogalmazott: ha a világ ki akarja aknázni a mesterséges intelligencia kínálta felmérhetetlen előnyöket, akkor közösen kell fellépnie az MI-technológiai jelentette komoly kockázatok ellen is. A brit uralkodó kijelentette: az MI-technológia fejlődése egyre gyorsabban halad olyan modellek felé, amelyek kezelése egyes előrejelzések szerint túlterjedhet az emberiség jelenlegi képességein, sőt felfogóképességén is. A király szerint éppen ezért sürgősen, egységesen, kollektív erőfeszítéssel kell kezelni az MI-technológia fejlesztésével járó kockázatokat.

A brit kormány megbízásából készült, a konferencia vitairataként összeállított 45 oldalas átfogó szakértői jelentés is a fő kockázatok közé sorolja, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása megkönnyítheti a biológiai, a vegyi és a sugárszennyezést okozó fegyverek előállítását, illetve a kibertámadások végrehajtását.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felülről szervezi az alulról szerveződő aktivitást a HUNESZ

pén nov 3 , 2023
A European Grassroots Esport projekt keretén belül a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) pályázatot írt ki azon magánszemélyek, szervezetek, csoportosulások számára, akik e-sporthoz kapcsolódó, alulról szerveződő aktivitást kívánnak megvalósítani 2024-ben. A European Grassroots Esport projekt egy olyan, Erasmus+ keretein belül megvalósuló, nemzetközi összefogásra épülő program, amely arra tesz kísérletet, hogy elérhetővé […]
e-sport

És még ez is...