Veszélyesen szeret élni: használjon univerzális jelszót

jelszoA felhasználók gyakran alábecsülik a hackerek személyes adataik iránti érdeklődésének mértékét, és a jelszavak gondos megválasztásának sem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. Azonban ugyanannak a jelszónak vagy hasonló jelszavaknak a használata több online szolgáltatásnál az összes fiók feletti ellenőrzés elvesztését eredményezheti. A kiberbűnözők speciális rosszindulatú programok segítségével szereznek hozzáférést a pénzügyi szolgáltatásokhoz, avagy egyszerűen ellopják a kívánt információkat adathalász webhelyekkel, a wifi forgalom lehallgatásával vagy a bizalmas adatokat tartalmazó vállalati szerverek elleni támadással. Ez csupán néhány példa arra a rengeteg módszerre, amelyet a kiberbűnözők manapság használnak. A veszélyeztetettség lényegesen nagyobb, ha egyetlen, „univerzális” jelszót alkalmazunk minden online fióknál — figyelmeztet Szergej Lozskin, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

Így védekezhetsz

  • Ha lehetséges, használjunk kétfaktoros azonosítást. Egyre több online szolgáltató segít megvédeni a fiókunkat azzal, hogy a belépéshez egyszeri (például sms-ben a mobilunkra küldött) kódot és a szokásos jelszót egyaránt kéri.

  • Változtassuk meg rendszeresen a jelszavainkat. Ez jelentősen csökkenti annak az esélyét, hogy aktív jelszavunk megtalálható legyen egy ellopott adatbázisban. A legfrissebb kutatások szerint ezek az adatbázisok gyakran tartalmaznak elavult jelszavakat, vagy régen nem használt fiókokhoz tartozó jelszavakat.

  • Használjunk egyedi, összetett jelszavakat. Ez azt jelenti, hogy használjunk vegyesen betűket, számokat és speciális karaktereket, a jelszó álljon legalább 8 karakterből (az ideális jelszó 15 karakter hosszúságú), és ne szerepeljen benne személyes információ (például házastársunk vagy kutyánk neve és hasonlók) vagy bármely értelmes szó, amely egy szótárban megtalálható. Rendkívül fontos, hogy ugyanazt a jelszót ne használjuk több fióknál.

  • Figyeljünk oda a fiókjainkat érintő gyanús tevékenységekre, és azonnal lépjünk kapcsolatba a szolgáltatóval, ha ilyet tapasztalunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint a Windows-zal van a baj

pén okt 17 , 2014
A Windows operációs rendszert érintő új kritikus sebezhetőség kihasználásával amerikai és európai célpontokat támadtak a kiberbűnözők. A Microsoft Windows OLE Package Manager Remote Code Execution sérülékenység (CVE-2014-4114) lehetővé teszi a támadók számára, hogy Object linking és embedding (OLE) fájlokat ágyazzanak be külső helyszínekről, illetve a biztonsági rés arra is használható, […]

Friss, ropogós