A Facebook és a Twitter ismét orosz dezinformációs hálózatot számolt fel

Orosz dezinformációs hálózatot számolt fel a Facebook és a Twitter – jelentette be egymástól függetlenül kiadott közleményben a két vállalat. Mindkét cég azt közölte, hogy a manipulatívnak ítélt fiókok és bejegyzések főként feltételezett demokrata párti szavazókat vett célba.

A Facebook tizenhárom fiókot és hozzájuk kapcsolódóan több oldalt szüntetett meg. Ezek korábban valamennyien egy, Kremlhez közeli szervezethez voltak köthetőek. Az Internet Research Agency (Internetkutató Ügynökség) korábban is álinformációkkal és trollokkal próbálta meg befolyásolni az amerikai közvéleményt. A 2016-os elnökválasztási kampány idején elsősorban Hillary Clintont, a demokraták akkori elnökjelöltjét lejárató bejegyzéseket tettek közzé. A Facebook szerint a mostani álinformációkra – noha jórészt az amerikai közvéleményt célozzák – elsősorban nem az Egyesült Államokban, hanem az arab országokban “vevők” a felhasználók. Az eltávolított fiókoknak 14 ezer követőjük volt, de közülük csak nagyjából kétszáz volt az amerikai felhasználó. Az arab nyelven publikáló fiókok elsősorban a nyugati országok által a Közel-Keleten elkövetett emberi jogsértésekről, korrupcióról és általában is a térségbeli helyzetről tettek közzé bejegyzéseket. Sok ilyen Faceboook-oldalon támadják Emmanuel Macron francia államfőt, továbbá Párizs afrikai szerepvállalását.

A Twitter öt fiók felfüggesztését jelentette be – mint közleményében írta – “olyan manipulációk miatt, amelyeket megbízható források szerint az orosz államhoz köthető szereplők működtetnek”. A mikroblog-szolgáltató megnevezte az egyik fiókot is: a PeaceDatát, amely független médiumként jeleníti meg magát az interneten. A PeaceData szintén elsősorban amerikai baloldali csoportokat vett célkeresztjébe, bár más országok – például Algéria vagy Egyiptom – történéseivel is gyakran foglalkozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rekordbővülést ért el a belföldi e-kereskedelem

pén szept 4 , 2020
A koronavírusnak köszönhetően rekordmértékű, éves összevetésben 34,8 százalékos bővülést, bruttó 355 milliárd forintos forgalmat ért el a belföldi e-kereskedelem az első hat hónapban – derül ki egy friss kutatásából. A koronavírus hatását mutatja, hogy az első fél éven belül nagyobbrészt a második negyedévhez köthető az e-kereskedelem növekedése. Bár az első […]
e-kereskedelem, kosár, kiskereskedelem

Friss, ropogós