Életünk a Kémia: új videósorozatot indított a TTK

kémiaÉletünk a Kémia címmel új videósorozatot indított a Természettudományi Kutatóközpont (TTK), amelynek első három része már elérhető a projekt honlapján.

A sorozatból a nézők megismerhetik a TTK Szerves Kémiai Intézetében zajló kutatásokat, az azokon dolgozó munkatársakat, és betekintést nyerhetnek egy tudományos labor mindennapjaiba. Az első rész a fotókapcsoló molekulák működésével, előállításával és vizsgálatával foglalkozik. A kisfilmben London Gábor és kutatócsoportjának mindennapjait ismerhetik meg a nézők jelenleg folyó kutatásaikon keresztül. A kutatók azt vizsgálják egyebek mellett, hogy miként lehet munkára fogni a kapcsolóként működő molekulák sokaságát.

A sorozat második epizódja a Kémiai Biológia Kutatócsoport munkáját mutatja be. A nézők megtudhatják, hogy mi fán terem a fluoreszcencia, és a kutatók megválaszolják azt is, hogy mire jó, ha világító molekulák keringenek az élő szervezetben. A nézők átélhetik azt is, hogy mi történik egy kémiai laboratóriumban az ötlet megszületésétől az első eredményekig. Az Organokatalízis Kutatócsoport videójában pedig a természetes vegyületek (azon belül is a kratom alkaloidok) kutatásába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A videósorozat első három része ezen a linken érhető el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

NMHH: uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályairól

pén okt 21 , 2022
Uniós rendelet készül a mesterséges intelligencia alkalmazásának szabályairól, amiben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jelentős szerepet vállal. A mesterséges intelligencia ma már a mindennapjaink része, a jövőben ez csak fokozódni fog, ez pedig felveti a kérdést: hol húzódnak az öntanuló rendszerek hasznosításának határai, és mi az, amiben […]
mesterséges intelligencia