Putyin tanulékony: Oroszországból is kiutálják a CEU-t

CEU - Közép-európai EgyetemOroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU).

Az főügyészség indoklása szerint az orosz hatóság főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja. A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között szerepel a „nyílt társadalom és a demokrácia” értékeinek előmozdítása Közép- és Kelet-Európa országaiban, valamint a volt Szovjetunió köztársaságaiban, ám valóságban „erőfeszítései jelenleg az Oroszországi Föderáció különleges hadműveletének és politikai vezetésének lejáratására összpontosulnak”.

A hatóság kifogásolta, hogy az egyetem számos olyan oktatási programot indított, „amely szándékosan leértékeli és eltorzítja az orosz állam történelmét, lekicsinyli a kiemelkedő orosz tudósok, írók, kulturális személyiségek érdemeit, és hamis állításokat hirdet, amelyek szerint Oroszország bűnös a világ összes kataklizmájában, ami nyilvánvalóan nem felel meg a valóságnak”.

Az indoklás értelmében ezekből a programokból kizárják az olyan szakértőket, akik bármilyen orosz állami intézménnyel kapcsolatban állnak, vagy akik a „különleges hadműveletet” támogatják. A képzési programok középpontjában Oroszország állítólagos ukrajnai „háborús bűneire”, az „orosz propagandára” és a különleges hadműveletet támogató orosz állampolgárok „másodrendűségére” vonatkozó kijelentések állnak. A főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.

Figyelem! FelkiáltójelAz orosz igazságügyi minisztérium az EastCham Finland, a Hudson Institute és az Egyesült Államokban bejegyzett Szabad Burjátföld Alapítvány nemkormányzati szervezetet is felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

MVM: okos távhőmérési rendszer Szolnokon

sze okt 18 , 2023
A szolnoki távhőtermelést és szolgáltatást ellátó MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. (MVM OTSZ) okos távhőmérési rendszert alakított ki a városban. Az Magyar Villamos Művek (MVM) közleménye szerint a modern fűtési költségosztók és használati melegvízmérők megteremtik a rádiós rendszerű jeltovábbítás lehetőségét, így az időszakos fogyasztás leolvasásához nem kell az ügyfélnek […]
okos melegvízmérő

És még ez is...