MVM: okos távhőmérési rendszer Szolnokon

okos melegvízmérőA szolnoki távhőtermelést és szolgáltatást ellátó MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. (MVM OTSZ) okos távhőmérési rendszert alakított ki a városban.

Az Magyar Villamos Művek (MVM) közleménye szerint a modern fűtési költségosztók és használati melegvízmérők megteremtik a rádiós rendszerű jeltovábbítás lehetőségét, így az időszakos fogyasztás leolvasásához nem kell az ügyfélnek otthon tartózkodnia. Az adatok gyűjtése és továbbítása automatikusan történik, tárolásuk, rendszerezésük és feldolgozásuk egy okos mérési rendszerben valósul meg. Az MVM OTSZ 2022 novemberében európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított távleolvasással kezelhető fűtési költségmegosztók és melegvízmérők, valamint a kiolvasáshoz szükséges okos adatgyűjtő egységek beépítésére. A nyertes Techem Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 2023 tavaszán kezdte meg az eszközök cseréjét és az okos mérési rendszer kialakítását.

A program keretében mintegy 7500 lakásban több mint 26 ezer fűtési költségmegosztó és 4400 lakásban csaknem 6400 melegvízmérő lecserélésére került sor. Ezzel a fejlesztéssel országos összevetésben kimagasló lett Szolnokon a korszerű fűtési költségmegosztók aránya, a távfűtésben érintett lakások több mint kilencven százalékában fel vannak szerelve. A költségosztók és termosztatikus radiátorszelepek megléte önmagában számottevően kisebb és racionálisabb hőfelhasználást eredményez az ügyfeleknél. Az új, nagy mérési pontosságú fűtési költségosztók első leolvasására és elszámolására 2024 januárjában kerül sor. A korábbi éves elszámolás helyett a melegvízmérők rádiós leolvasása a jövőben kéthavi gyakorisággal történik majd.

Az MVM OTSZ közbeszerzés keretében még az idén elindítja a projekt második ütemét, amelynek során Szolnokon megvalósítja a távleolvasású melegvízmérőcserét 59 épület mintegy 4350 lakásában. Ez újabb 5200 eszközt jelent, és teljessé válik az összes melegvízmérő rádiós leolvasása.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

XR: Már megint alakult egy koalíció

sze okt 18 , 2023
A kiterjesztetett valóság technológiák fejlesztésére és a munka összehangolására egyetemek, cégek, nagyvállalatok részvételével megalakult az XR Koalíció — hangzott el egy konferencián. Kovács Gergely, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet kutatója, innovációs menedzserének bejelentése szerint a koalíció összeköti a szakértőket, az ipari szereplőket és a kormányzatot, így segítve a technológia gazdasági hasznosulását, […]
Porkoláb Imre

És még ez is...