Ezt érdemes tudni a munkaerő-kölcsönzésről

beraman.huA munkaerő-kölcsönzést gyakran összekeverik a munkaerő-közvetítéssel, pedig két külön dologról van szó. Sokan nem is hallottak még erről az atipikus foglalkoztatási formáról, így nem is tudják, mennyi előny származik ebből. Hogy mindenki tisztábban lásson a téma kapcsán, cikkünkben bemutatjuk, mi jellemzi a megbízható munkaerő-kölcsönző cégeket.

A munkaerő-kölcsönzés lényege

A munkaerő-kölcsönzés egy atipikus foglalkoztatási forma, amelynek három szereplője van: a kölcsönbeadó, a kölcsönvevő és maga a kölcsönzött munkavállaló. Jellemzően a kékgalléros szektorokban ‒ gyártó és ipari üzemekben ‒ alkalmazzák ezt az együttműködést, ahol egyszerre sok embert kell felvenni. De akkor is nagyon hasznos a kölcsönzés, ha szezonális munkáról van szó, amelynek befejeztével a munkavállaló új cégnél helyezkedhet el a munkaerő-kölcsönző által.

Magyarországon több, ezzel foglalkozó cég is működik, közülük kiemelkedik a Beraman Hungary, akik főként a gyártó- és szolgáltatóiparban tevékenykedő autóipari beszállítók számára biztosítják a kölcsönzést mind a fizikai, mind non-produktív területen. Erősségük elsősorban a korrekt piaci magatartás, de mellettük szól az is, hogy dolgozóik többéves multinacionális tapasztalattal is rendelkeznek, így ismerik partnereik igényeit.

Amikor munkaerő-kölcsönzésről van szó, akkor mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a cég, amely ezt a szolgáltatást hirdeti, mennyire megbízható, mennyire együttműködő, milyen referenciái vannak. Azok lehetnek csak sikeresek e téren, akikkel könnyen lehet kommunikálni, nyitottak és segítőkészek: ezáltal hosszú távú együttműködés is kialakítható.

Milyen feladatai vannak egy munkaerő-kölcsönzőnek? Mi a feladata a kölcsönvevő cégnek?

A két cég között egy megállapodás jön létre, miszerint a munkavállalót a kölcsönző cég veszi fel és foglalkoztatja, de maga a munkavégzés a kölcsönvevő cégnél történik. Nagyon hasznos ez a megoldás mindhárom résztvevő számára. Ismerni kell azonban az egyes hatásköröket, amelyek jól elkülöníthetően vannak jelen a törvényi szabályozásnak köszönhetően.

Eszerint a munkaerő-kölcsönző cég feladatai a következők:

  • Az ígéretes jelöltek felkutatása – ehhez több platformot is használnak az ilyen cégek
  • Interjúztatás
  • Igény esetén üzemorvosi vizsgálat intézése
  • A munkavállalók felvétele saját állományba
  • Igény esetén a munkavállalók utaztatásáról, elszállásolásáról is gondoskodnak

A kölcsönvevő cég feladata:

  • a munkaidő beosztása
  • a szabadságok kiadása
  • a munkaruhák és munkavédelmi eszközök biztosítása
  • a betanítás és a szakmai irányítás
  • a megfelelő munkakörnyezet biztosítása

Miért előnyös ez az együttműködés?

A munkavállalók a kölcsönbeadó céggel kötnek szerződést, így egy esetleges leépítés kapcsán nagy eséllyel találnak új munkát. A kölcsönbeadó cégek feladata az adminisztráció elvégzése, amely nem terheli így a HR-osztályt.

Végezetül pedig a munkaerő-kölcsönzés a vállalatok számára is hasznos, mivel egyszerűen és gördülékenyen, a törvényi előírásokat betartva oldható meg például a fluktuációból eredő munkaerőhiány.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milyen esetekben jöhet jól a fix szúnyogháló?

sze szept 13 , 2023
ShareTweetPinShareMilyen szúnyogháló minősül fix szúnyoghálónak? Milyen nyílászáróra szerelhetjük fel? Esztétikus? Mennyire masszív? Ezenkívül milyen változatokkal találkozhatunk még? Számos kérdés merülhet fel bennünk. Szerencsére nem olyan komplikált ez az egész, mint amennyire elsőre tűnik, csupán néhány információra lesz szükségünk. A következő cikkben most tisztázunk mindent és kiderítjük, hogy miért éri meg […]
redonydiszkont.hu

És még ez is...