Bűnös az EY

WirecardMegbüntette Németországban a könyvvizsgálói közfelügyelet (APAS) az EY nemzetközi könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó társaságot a csődbe ment Wirecard pénzforgalmi szolgáltatónak végzett munkájával összefüggésben.

Az APAS hétfőn a társaság nevének említése nélkül közölte, hogy a Wirecard 2016 és 2018 közötti pénzügyi kimutatásainak könyvvizsgálata során történt kötelezettségszegések miatt szankciókkal sújtották a könyvvizsgáló társaságot és öt könyvvizsgálót. A társaságra 500 ezer eurós pénzbüntetést szabtak ki, és két évre eltiltották az EU-s szabályok alapján úgynevezett közérdeklődésre számot tartó gazdálkodó egységnek minősülő vállalkozások – köztük a bankok, biztosítók és tőzsdén jegyzett társaságok – könyvvizsgálatától, kivéve a már az ügyfelei közé tartozó cégeket.

Az EY az ARD országos közszolgálati televízió beszámolója szerint közölte, hogy az eljárás során teljes mértékben együttműködött a hatósággal. Közölték azt is: sajnálják, hogy nem fedezték fel korábban a Wirecardnál elkövetett csalást, ugyanakkor fontos tanulságokat vontak le az esetből és átfogó intézkedéseket tettek könyvvizsgálói tevékenységük minőségének és a kockázatkezelés javítására.

A digitális fizetési megoldásokkal foglalkozó Wirecard 2020-ban jelentett csődöt, miután a müncheni ügyészség pénzügyi jelentések meghamisításának gyanúja miatt letartóztatta Markus Braun vezérigazgatót. Az ügyészség szerint Markus Braun a nemzetközi körözés alatt álló ügyvezető igazgatóval, Jan Marsalekkel és más elkövetőkkel együtt nemlétező bevételekkel felduzzasztotta a mérleget, hogy pénzügyileg erősebbnek, és a befektetők és ügyfelek számára vonzóbbnak tüntesse fel a vállalkozást.

Az EY több mint tíz évig végezte a könyvvizsgálatot az 1999-ben alapított bajor pénzügyi technológiai (fintech) vállalkozásnál, amely a német pénzügyi rendszer egyik legnagyobb botrányát okozó összeomlása előtt alig két évvel, 2018-ban bekerült a frankfurti tőzsde vezető indexébe, a legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok DAX-30 mutatójába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Delta: végre pozitív az üzemi eredmény

ked ápr 4 , 2023
ShareTweetPinShareA Delta Technologies Nyrt. üzleti féléve március végén ért véget. A társaság gyorsjelentése az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5 százalékkal nagyobb bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be. A Delta igazgatósága 2020-ban úgy döntött, hogy a cég üzleti éve […]
Vidra László Delta

És még ez is...