Százmillió dolláros bírságot kapott a Google

RubelEgy moszkvai bíróság 7,2 milliárd rubel (~98 millió dollár) bírsággal sújtotta a Google-t, amiért az ismételten elmulasztotta törölni az Oroszországban illegálisnak ítélt tartalmakat. Ez az első alkalom, hogy Oroszországban egy technológiai óriáscéget az éves forgalma alapján bírsággal sújtottak. A Google az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy tanulmányozni fogja a bírósági döntést, mielőtt további lépésekről döntene. Az orosz hatóságok idén fokozták a nyomást a technológiai cégekre, azzal vádolva őket, hogy nem megfelelően moderálják tartalmaikat, és beavatkoznak az ország belügyeibe. A Google nem először kerül az orosz hatóságok „látokörébe” a tartalmakat szabályozó törvények miatt. Májusban az orosz médiafelügyelet azzal fenyegetőzött, hogy lelassítja a Google elérésének sebességét, ha nem törli a 26 ezer jogellenes tartalmat, amely szerinte kábítószerrel, erőszakkal és szélsőségességgel kapcsolatos.

Az ország médiaszabályozó hatósága több tucat olyan weboldalt blokkolt, amelyek Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezetőhöz kapcsolódnak, akinek kampánycsoportjait „szélsőségesnek” bélyegezték. A Google és az Apple is kénytelen volt eltávolítani egy Navalnij „Okos szavazás” kampányának szentelt alkalmazást, amely a Kreml-közeli politikusok leváltására irányuló taktikai szavazásra adott tanácsokat a felhasználóknak. Olyan weboldalakat, mint a LinkedIn és a Dailymotion, már blokkoltak, mert megtagadták a hatóságokkal való együttműködést, és a virtuális privát hálózatok (VPN) hat nagy szolgáltatóját – amelyek segítenek a felhasználóknak online tevékenységeik elrejtésében – betiltották. Idén Oroszország új törvényt vezetett be, amely előírja, hogy az országban értékesített új okostelefonokra, számítógépekre és intelligens eszközökre orosz gyártmányú szoftvereket és alkalmazásokat kell előtelepíteni. A kormány szerint ez a lépés segítené az orosz technológiai cégeket a külföldi riválisokkal való versenyben.

Órákkal a Google-ítélet kihirdetése után kétmilliárd rubeles bírságot szabtak ki a Facebook anyavállalatára, a Metára hasonló tartalmi jogsértések miatt. A hét elején a Twittert is hárommillió rubeles bírsággal sújtották hasonló vádak miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Játékra kihegyezett laptopot mutatott be az LG

vas dec 26 , 2021
Az LG Electronics (LG) bemutatta első, kimondottan játékra szánt laptopját (17G90Q modell), amivel tovább bővítve prémium kategóriás UltraGear termékcsaládját. Az LG hordozható gaming számítógépe 11. generációs Intel Tiger Lake H processzorral, NVIDIA GeForce RTX 3080 Max-Q grafikus kártyával, kétcsatornás memóriával és ultragyors dual SSD-vel felszerelve érkezik. Az LG UltraGear gaming […]
LG 17G90Q laptop

És még ez is...