A magyarországi cégvásárlási piac is visszaesett

Mergers and Acquisitions - M&AA világátlag felett teljesített tavaly Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac (M&A, mergers and acquisitions).

A Mazars közleménye szerint a térség országaiban 37,3 milliárd euró értékben összesen 1097 tranzakciót bonyolítottak le a befektetők – írta a nemzetközi tanácsadó cég, amely a nyilvánosságra került tranzakciós adatok alapján úgy látja, hogy a térség a gazdasági kihívások ellenére sem rendült meg. A befektetők egyebek mellett az energiaárak és az ukrajnai háború miatt jelentős visszaesésre számítottak, ennek ellenére a cégvásárlások és vállalategyesítések régiós piaca mindössze 15 százalékkal csökkent, ami jobb eredmény a globális átlagnál, és meghaladja a járvány előtti szintet.

Az összesítés szerint a térségben a technológiai cégek a legvonzóbbak a befektetők számára, 2023-ban 114 ügylet ezen a területen jött létre. A térség legforgalmasabb M&A-piaca Ausztria, Csehország, Lengyelország és Románia volt összesen 709 tranzakcióval. Bár a geopolitikai helyzet bizonytalan, a gazdasági kilátások javultak, a fizetésképtelenné váló cégek találhatnak befektetőt, így 2024-ben emelkedés valószínűsíthető a régióban.

Magyarországon a térség átlagánál kissé nagyobb mértékben, 21 százalékkal esett vissza a vállalategyesítési és akvizíciós piac az ügyletek száma alapján. A 61 tranzakció túlnyomó többsége nem nyilvános, így az összértékük sem hasonlítható össze a korábbiakkal. A külföldi vásárlók főképp a magánegészségügy és az informatika iránt érdeklődnek, ha Magyarországon vásárolnak vállalati tulajdont, de a megújuló energiaforrás is egyre népszerűbb befektetési célpont.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elképzelhetetlen objektumot fedeztek fel ausztrál csillagászok

sze febr 21 , 2024
ShareTweetPinShareAz univerzum legfényesebb objektumát fedezték fel ausztrál csillagászok, egy kvazárt, amely naponta fal fel egy csillagot. A The Guardian cikke szerint a mi Napunknál 500 billiószor fényesebb objektum fénye több mint 12 milliárd évet utazott, amíg elérte a Földet. Az ausztrál tudósok szerint a J0529-4351 elnevezésű kvazár (ősi, rendkívül fényes, […]
A J0529-4351 elnevezésű kvazár

És még ez is...