Videoton Holding: az idei árbevétel megközelíti a 220 milliárdot

Nyikolaj Ivanovics Rizskov (elöl b), a Szovjetunió Kommunista Pártja Politikai Bizottságának (SZKP PB) tagja, a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke a Műszertechnika Kisszövetkezet kőbányai üzemében vendéglátója, Széles Gábor (elöl b2), a kisszövetkezet elnöke tájékoztatóját hallgatja egy számítógépről. Forrás: MTI Fotó/Wéber Lajos,  Budapest, 1988. április 19.Az előzetes adatok alapján a Videoton vállalatcsoport idei árbevétele megközelíti a 220 milliárd forintot – jelentette be a cégcsoport elnök-vezérigazgatója. Széles Gábor elmondta, hogy kilencven százalékban exportra termelnek, így a forint gyengülése is segítette az árbevétel forint alapú növekedését, de euró bázison is komoly növekedést produkáltak az előző évhez képest. A hagyományos autóipari tevékenység növekedése mellett az ipari elektronika, valamint az akkumulátor és elektromos autós iparágak is felfutóban vannak, utóbbiak esetében a következő években nagy növekedést várnak.

Lakatos Péter társ-vezérigazgató arról beszélt, hogy a cégcsoport ma már nem Kínával és Kelet-Európával versenyez, hanem Nyugat-Európával. Úgy vélte, a további piaci erősödéshez nyugatról a legfrissebb tudást be kell vonniuk. Nagy eredménynek nevezte, hogy a leggyorsabban fejlődő nyugati cégek térképén is rajta van a Videoton, mert a legigényesebb feladatokban is képesek jól teljesíteni innovatív megoldásaikkal. Megemlítette, hogy Nyugat-Európában újabb kiszervezési hullám várható, amely nem a Távol-Kelet felé tart, hanem meg fog állni Kelet-Európában. Amennyiben a vállalatcsoport ennek nyertese akar lenni, akkor előre kell lépnie beszerzésben, még jobban be kell épülnie a nyugati piacokra és fel kell készülnie arra, hogy az alkatrészellátás területén előtérbe kerülnek a kis mennyiségben gyártott, jóval bonyolultabb berendezések.

Sinkó Ottó társ-vezérigazgató szerint 2021 a remények és ellentmondások éve volt a cégcsoport életében, mivel első negyedéves árbevételük 25 százalékkal volt magasabb a bázisévnél, a negyedik negyedéves pedig tíz százalékkal gyengébb a tavalyinál. Az évet a költségek növekedése jellemezte és 2022-re további drágulás várható elsősorban a szállítás, az energia- és alapanyagok, valamint az elektronikai alkatrészek, főként a chipek területén. Mint mondta, árbevételük forint alapon 14 százalékkal lesz több az előző évinél, miközben az eredményességük is jó volt, ugyanakkor a chiphiány miatt jelentősen megnőtt a raktári készletük, és sok esetben a termelésük korlátját jelentette. Sinkó optimistán nyilatkozott a következő évről, mert szerinte 2022 az elektromobilizáció további térnyerését fogja elhozni, amiben a Videoton jól pozicionált, de az ellátási láncok rövidülése is nagy esélyeket kínál a cégcsoportnak. Hosszabb távon esélyeket kínál számukra a chipgyártás termelésének esetleges visszahozása az EU-ba, amelyhez szerinte tőkeerős beszállítók kellenek, és ide sorolta a Videotont – tette hozzá.

A nyilvános cégadatok szerint a Videoton Holding Zrt. tavalyi konszolidált árbevétele meghaladta a 195 milliárd forintot. A társaság korrigált adózott eredménye 2020-ban 23,87 milliárd forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

DKÜ: százmilliárdos keretmegállapodás a Delta Systems-szel

hét dec 13 , 2021
Csaknem 105 milliárd forintos keretmegállapodás nyertese az a konzorcium, amelynek tagja a Delta Systems Kft.; a rendszerintegrátor társaság a Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) által indított, it-biztonságtechnikai termékek és szolgáltatások szállítására és integrálására vonatkozó uniós közbeszerzési eljárásban vett részt közös ajánlattevőként, két, más iparági szereplővel — közölte a társaság anyavállalata, a […]
forint

Friss, ropogós