Európa gazdasági érdekeit veszélyeztetik a kiberbiztonság hiányosságai

Európa gazdasági érdekeinek védelméért szembe kell nézni a kiberbiztonság területén jelentkező kihívásokkal, az európai adatgazdaságban rejlő lehetőségeket maradéktalanul ki kell aknázni, továbbá ösztönözni kell a tisztességesen és felelősségteljesen működő online platformok térnyerését – közölte az Európai Bizottság a digitális egységes piaci stratégiájának félidős értékelésében.

Az uniós bizottság közleményében aláhúzta, Európa digitális jövője szempontjából az Európai Unióban (EU) mindenütt gondoskodni kell a biztonságos hálózati infrastruktúráról, hogy mindenki – bárhol is tartózkodik – élvezni tudja a nagy sebességű és biztonságos internetkapcsolat előnyeit. A személyes adatok védelmére vonatkozó szabályokkal kapcsolatban a bizottság kijelentette: el kell érni, hogy a nem személyes adatok szabadon áramolhassanak, ami elengedhetetlen például az autók hálózatba kapcsolásához, vagy az e-egészségügyi szolgáltatások nyújtásához. A tájékoztatás szerint a bizottság a nem személyes jellegű adatok tagállamok közötti szabad áramlására vonatkozó és a nyilvános természetű, illetve közfinanszírozás révén rendelkezésre álló adatok hozzáférhetőségére és felhasználására vonatkozó jogalkotási kezdeményezés előkészítésén dolgozik.

Ami a kiberbiztonságot illeti, a bizottság a hálózatba kapcsolt eszközök biztonságosabbá tétele érdekében kiegészítő intézkedéseket készül javasolni. Ahhoz pedig, hogy az unió maradéktalanul ki tudja aknázni az adatgazdaságban rejlő előnyöket nagy teljesítményű számítástechnikára és digitálisan képzett munkaerőre van szükség – húzták alá. Az online piactér tekintetében az uniós bizottság a platformok és a vállalkozások közötti kapcsolatokat aláásó, tisztességtelen szerződéses feltételekkel és kereskedelmi módszerekkel szembeni fellépésre készül – közölték. Az átláthatóság jegyében és az alapvető jogok tiszteletben tartásával tovább kell fejleszteni a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó elveket és eljárásokat az úgynevezett értesítés és cselekvés mechanizmusát – húzta alá közleményében az Európai Bizottság.

Számításaik szerint a teljes mértékben megvalósult digitális egységes piac előreláthatólag évente 415 milliárd euróval járulna hozzá az unió gazdaságához és több százezer munkahelyet hozna létre. A digitális egységes piac létrehozása érdekében az EU már számos fontos döntést meghozott: ilyen például, hogy június 15-én megszűnnek a barangolási díjak Európa-szerte, így 2018-tól az EU más országaiba utazó uniós polgárok mobileszközeiken külföldön is hozzáférhetnek azokhoz a digitális tartalmakhoz – film, zene, videojáték, e-könyv stb. -, amelyekre hazájukban előfizettek, továbbá a 700 megahertzes frekvenciasáv megnyílik az 5G hálózat és az új internetes szolgáltatások előtt – közölték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar Telekom: picurka forgalomnövekedés, durván csökkenő nyereségeség

szo máj 13 , 2017
Növekvő árbevétel mellett több mint felére esett a Magyar Telekom eredménye 2017 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A távközlési szolgáltató konszolidált árbevétele 1,6 százalékkal 140,5 milliárd forintra nőtt, míg a társaság adózott eredménye 54,6 százalékkal 4,8 milliárd forintra mérséklődött, a saját részvényeseire jutó adózott eredmény pedig 4,1 […]
Star Trek