Örömóda: Európa előrellépett a digitális versenyképessége terén

Előrelépés történt minden európai uniós tagországban a digitális fejlettség és versenyképesség terén – közölte az Európai Bizottság.

A felmérés készítői megállapították, hogy a tagállamoknak fokozniuk kell a nagy kapacitású hálózatok lefedettségének javítását célzó erőfeszítéseket. Ki kell osztaniuk az 5G-frekvenciákat az 5G-szolgáltatások kereskedelmi bevezetésének lehetővé tétele érdekében, javítaniuk kell az emberek digitális készségeit, illetve folytatniuk kell a vállalkozások és a közszféra digitalizálását. A főbb megállapítások között szerepel, hogy az EU-ban Finnország, Svédország, Dánia és Hollandia jár élen a digitalizáció terén, utánuk Málta, Írország, illetve Észtország következik. A hálózati összekapcsoltság javult, de még sokat kell tenni a gyorsan növekvő szükségletek kielégítése érdekében. Tavaly a háztartások 78 százaléka rendelkezett vezetékes szélessávú előfizetéssel az öt évvel korábbi hetven százalékhoz képest.

A digitális készségek terén további előrelépésre van szükség. A koronavírus-válság megmutatta, hogy a megfelelő digitális készségek elengedhetetlenek az információkhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáféréshez. Az EU lakosságának mintegy 42 százaléka még mindig nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel sem. Bár a járvány idején jelentősen megnőtt az internethasználat, ez a tendencia korábban is megfigyelhető volt. Az emberek 85 százaléka hetente legalább egyszer használta az internetet. Ez az arány 2014-ben 75 százalék volt. Legnagyobb mértékben a videohívások mennyisége nőtt, itt a 2018-ban mért 49 százalékos arány 2019-ben hatvan százalékra emelkedett. Az internethasználók 71 százaléka szokott élni az internetes banki szolgáltatás és az online vásárlás lehetőségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digiméter: akár több évig is méricskélnék a szerencsétlen kkv-kat

szo jún 13 , 2020
A koronavírus-járvány katasztrofális gazdasági hatásai ellenére van egy terület, ahol óriási lendületet vett a fejlődés, ez a digitalizáció. A nagyvállalatoktól a mikrovállalkozásokig mindenki rohamtempóban próbál az új körülményekhez alkalmazkodni: százezrek kezdték el megtanulni az online videókonferenciától a felhő-alapú dokumentumszerkesztőkön át a webshopig a legkülönfélébb eszközök használatát. Ezt a folyamatot igyekszik […]

Friss, ropogós