A tandem biciklizés nem csak az erőnlétet teszteli

kerekparom.huIsmerős az a mondás, hogy a közös munka, az utazás, valamint az együttélés során ismerszik meg leginkább a másik igazán? Nos, mi ezt a sort kiegészítenénk még a közös tandem kerékpározással is! Nézzük, hogy miért mondjuk ezt!

Nincsen jobb próbája ugyanis egy kapcsolatnak, mint a közös bicajozás. Elég a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop tandem kerékpárjai közül kiválasztani egyet, és közösen tekerni. A problémamentes haladáshoz tökéletes összhangra van szükség, amelynek eléréséhez nélkülözhetetlen az effektív verbális és nonverbális kommunikáció kialakítása és az egymásra történő hangolódás.

Ezért is alkalmazzák a tandemezést nagyon sok esetben a párterápia és a munkahelyi csapatépítés részeként is. 

Hogyan válasszátok ki a közös tekeréshez a tökéletes tandemkerékpárt?

Először is érdemes megfontolni, hogy szeretnétek-e a biciklire felfüggesztést vagy sem. Ennek az előnyei közé tartozik, hogy lehetővé teszi a keményebb pedálozást, miközben megőrizhetitek a kerékpár felett az irányítást. A megállás azonban így jóval hosszabb ideig tart. A felfüggesztés hiánya viszont kisebb ellenállást jelent pedálozás közben, de az egyensúly fenntartása nagyobb készségeket igényel majd.

Mivel egy tandem vázat két fő hajtja, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy megtaláljátok azt az egyet, amelyik tökéletesen illeszkedik mindkettőtökhöz. Ezért a szakértők azt szokták javasolni, hogy a bicajt inkább az elöl ülő személy, vagyis a “kapitány” testi adottságaihoz viszonyítva válasszátok ki. Neki ugyanis több helyre lesz szüksége ahhoz, hogy egyensúlyba tudja hozni a hátul ülő személynek, vagyis a “kazánfűtőnek” a többletsúlyát. A maximális kényelmet pedig tovább fokozhatjátok a párnázott ülésekkel és állítható lábtámaszokkal. 

Tippek a tandem használatához

A tandem kezelésének megtanulásának legjobb módja, ha először egy üres úton gyakoroltok. Majd miután ráéreztetek az ízére, tehettek egy kört a kerékpárúton is. 

Az indulás lényegében úgy történik, hogy a hátul ülő személy felül, mindkét lábát bekattintja, és jelzi a “kapitánynak”, ha készen áll. Ezután vezényszóra megtehetitek az első pedálfordulatot. A lényeg, hogy a lábaitok egyszerre forduljanak, mivel így sokkal könnyebb az egyensúlyozás, és az összhang is fokozva van.

De nem csupán ennél a “manővernél” fontos a kommunikáció, hanem a lassításnál, a fékezésnél, és a leszállásnál is célszerű egyeztetni. Menet közben pedig a megfelelő tempó megtalálása sem fog majd problémát okozni, mivel a tandem kerékpár az erőnlétkülönbség praktikus kiegyenlítését szolgálja.

Tehát, ha a párod egy elkötelezett bicajos, de te még csak most kezdted el megismerni ezt a világot, akkor is tudtok egy meghatározott tempót hatékonyan tartani, ami két együlésesen nem mindig jön össze. 

Végső tanács

Végül még annyira szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy rendszeresen ellenőrizzétek a gumik nyomását. A túlfújt gumik ugyanis növelik a gördülési súrlódást és csökkentik a tapadást, míg az alulfújt gumik csökkentik a teljesítményt és a biztonságot.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

4 praktikus kiegészítő, aminek a te otthonodban is ott a helye

hét febr 13 , 2023
ShareTweetPinShareSzámtalan olyan kütyü létezik, amely könnyebbé, kényelmesebbé vagy szórakoztatóbbá teheti a hétköznapokat.  Persze ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a hatalmas kínálatban, de mi most mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel, és összegyűjtünk néhány olyan apróságot, melyet a saját otthonunkban is szívesen látnánk. Fusd át listánkat, további tippekért pedig nézz körül […]
tok-shop.hu

És még ez is...