Nem volt öldöklő verseny békéscsabai okoshálózat kialakításáért

okosabbotthon.huNyertest hirdettek az okoshálózat kiépítésének első ütemére kiírt közbeszerzési pályázaton a békéscsabai közgyűlés ülésén. Így elkezdődhet az úgynevezett smart grid rendszer kiépítése, amelyre a békési megyeszékhely a Modern városok program (MVP) keretében kapott forrást. A jelen lévő képviselők egyhangúlag szavazta meg, hogy az egyetlen érvényes ajánlatot benyújtó, szigetszentmiklósi székhelyű Infoware Vállalkozási és Kereskedelmi Zrt. valósítsa meg a csaknem 2,7 milliárd forint értékű projektet. (A nyílt közbeszerzési eljárásra az Elmű-Émász Solutions Kft. késve nyújtotta be ajánlatát.) A beruházónak 24 hónap alatt kell a városi sportcsarnoknál egy 1,3 megawatt teljesítményű napelemes erőművet és egy 2,4 megawattóra kapacitású villamosenergia-tárolót létesítenie. Ezen túl elkezdik a helyi okoshálózati rendszer kialakítását, és építenek egy okoshálózati látogatóközpontot is a lakossági szemléletformálás érdekében. A pályázat része két hónap próbaüzem is. Az okoshálózati központ a megújuló forrásból származó villamos energiát a fogyasztási igényekhez igazítja, a megtermelt, de fel nem használt energiát az energiatároló berendezésben tárolja, majd szükség esetén a fogyasztók részére kitáplálja.

A közgyűlés csütörtöki ülésén kiderült az is, hogy egy másik MVP-s projekt ajánlattevő hiányában nem indulhat el. Békéscsabán csaknem 2,5 milliárd forintból geotermikus kitermelő rendszert (termálkutat) és fogyasztói hőközpontokat alakítottak volna ki, ám a határidő lejártáig nem érkezett ajánlat. Szarvas Péter azt mondta, „csiszolnak” a műszaki tartalmon, és újra ki fogják írni a közbeszerzési pályázatot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már lehet pályázni a Vodafone Digitális Díjra

ked dec 3 , 2019
ShareTweetPinShareHárom kategóriában lehet pályázni csütörtöktől a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díjra, amelyet második alkalommal hirdet meg a Vodafone Magyarország Alapítvány. A díjat három kategóriában – digitális társadalom, digitális esélyegyenlőség, valamint bolygónk és fenntarthatóság – hirdeti meg a vállalat – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. A […]
Amand Nelson, Vodafone

És még ez is...