Dízelbotrány: nem csak a szoftverrel van a baj

auto-dizel-szamitogepNémetországban visszahívnak szervizre csaknem 630 ezer dízelüzemű autót és haszongépjárművet károsanyag-kibocsátási rendellenesség miatt – közölte pénteken Berlinben a szövetségi közlekedési miniszter a Volkswagen (VW) járműgyártó konszern dízelbotránya miatt indított vizsgálat eredményeit ismertetve. Alexander Dobrindt elmondta, hogy a szövetségi közlekedési hivatal (KBA) tavaly szeptemberben elrendelt vizsgálatán 53 modell viselkedését tanulmányozták próbapadon, tesztkörülmények között, és az utakon, hétköznapi használati körülmények között. Nem bukkantak ugyan olyan csalás nyomára, amelyet a VW követett el, de 22 modellnél tapasztaltak rendellenességet a kipufogógáz tisztítására szolgáló berendezés működésében.

A vizsgált modelleket három csoportra lehet osztani. Az elsőbe azok tartoznak, amelyeknél minden megfelel az előírásoknak. A második csoportba került a 22 kifogásolt modell, amelyeknél feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mértek. Erre az a magyarázat, hogy a kipufogógáz-tisztító berendezés bizonyos hőmérséklet alatt kikapcsol, hogy ne károsodjék a motor a hidegben. Az eljárás a hatályos uniós szabályok alapján legális, de a KBA szerint a gyártók indokolatlanul széles körben alkalmazzák. Találtak például olyan modellt, amelynél már a németországi időjárási viszonyokat tekintve hidegnek nemigen nevezhető 17 Celsius fok alatt kikapcsol a rendszer, és így megugrik a károsanyag-kibcsátás. A harmadik csoportba a VW EA 189 típúsú motorral szerelt modellek tartoznak, ezeknél kimutatták annak a szoftvernek a működését, amellyel a VW tavaly szeptemberben “lebukott”. A visszahívást a második kategóriába tartozó kocsiknál rendelték el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Menetrendszerűen érkezett az Ubuntu 16.04 LTS

hét ápr 25 , 2016
A Canonical kiadta a hatodik hosszú távon támogatott Ubuntut, a 16.04 LTS-t. Az új kiadás, az LTS jellegéből megszokott stabilitás mellett számos új funkcióval jelentkezik. Az új kiadásban találkozhatunk először a szoftverterjesztést leegyszerűsítő és meggyorsító megoldás, a „snap” csomagformátum, amellyel a cégnek nagyra törő tervei vannak: ezzel tenné lehetővé a […]