Máshol így működik az e-jegyrendszer V.

Brusszel-metroA Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a napokban írta alá a fővárosi elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződést. Sorozatunkban az elektronikus jegyrendszer működésének külföldi példáit mutatjuk be.

Brüsszelben 2008-ban kezdték lecserélni a mágnescsíkos papírjegyeket és bérleteket arcképes, névre szóló plasztikkártyákra, amelyeket elég 5-10 cm-re közel helyezni a leolvasókhoz, amelyek hangos pittyenéssel és zöld fénnyel jelzik, hogy a kártya érvényes. Így akár elő sem kell venni a táskából vagy a pénztárcából. A metróállomásokon a legtöbb helyen a jegyellenőrzés beléptető rendszeren keresztül történik, így elvileg csak érvényes jeggyel vagy bérlettel lehet bejutni a metróba. A buszokon és villamosokon több kártyaolvasó található. A buszokon kötelező az első ajtós felszállás, a jegyet pedig rögtön felszálláskor érvnyesíteni kell, így a buszvezető rögtön ellenőrizni is tudja, hogy aki felszáll, az érvényes jeggyel utazik-e — írja az MTI.

A kártyára éves és havibérlet is vásárolható, de fel lehet tölteni rá egy utazásra és tíz utazásra érvényes menetjegyeket is. A plasztikkártyákat a Brüsszeli Interkommunális Közlekedési Vállalat (STIB/MIVB) ügyfélszolgálatain, vagy az interneten keresztül lehet megvásárolni. Ennek díja 5 euró (mintegy 1500 forint). A vállalat többféle bérletet kínál. A kizárólag a STIB/MIVB járművein, a villamoson, buszon és metrón használható bérlet egy hónapra 49 euróba (közel 15 000 forint), egy évre pedig 499 euróba (közel 152 400 forint) kerül.

A kártya mellett továbbra is forgalomban vannak a mágnescsíkos papírjegyek, amelyeket legegyszerűbben a megállókban lévő automatákból készpénzzel vagy bankkártyával lehet megvásárolni. Az egy utazásra szóló menetjegy darabjáért 2,10 eurót (mintegy 640 forint) kell fizetni, tíz centtel többet, mintha az utas a jegyet a plasztikkártyájára töltené fel. Lényeges különbség ugyanakkor, hogy a papírjeggyel a fővárosi régión belül a vallon és flamand buszjárat, valamint a vasút is igénybe vehető, míg a plasztikkártyával nem. A STIB járatain összesen egy évben körülbelül 350 millió ember utazik. (Folytatjuk.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ennyi volt: lezárult a CodeWeek

sze okt 22 , 2014
A digitális forradalom időszakában diákoknak és tanároknak egyaránt létfontosságú az informatikai eszközök tudatos használata – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára hétfőn, a CodeWeek (Európai Programozási Hét) budapesti zárórendezvényén. Pölöskei Gáborné elmondta: a pedagógusok és tanulók közötti információs szakadék megszüntetéséhez a tanárok nyitottságára és továbbképzésére van szükség, hogy az […]
Pölöskei Gáborné Áder Annamária