Még mindig csak néhány egyetem ad pluszpontot az ICDL bizonyítványért

ICDLA felsőfokú felvételi időszak során már több egyetem is beszámítja pluszpontként a nemzetközileg elfogadott számítógép-használói jogosítványt, vagyis az ICDL bizonyítványt.

Idén február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A felsőfokú felvételi rendszerben több intézmény döntött úgy, hogy a digitális kompetenciák terén pluszpontként beszámítja a „számítógép-használói jogosítványt”, vagyis az ICDL bizonyítványt — áll a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) közleményében.

Az intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), az Óbudai Egyetemen, valamint a Milton Friedman Egyetemen ér többletpontot a bizonyítvány megléte, ráadásul nem is keveset. A BME az ICDL Base bizonyítványért 25 pontot, az ICDL Standardért 50 pontot, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványért pedig 75 pontot ad a felvételizőknek. Az Óbudai Egyetemen maximálisan 20 pontot ér bármilyen típusú ICDL-bizonyítvány igazolása, míg a Milton Friedman Egyetemen a hétmodulos Standard bizonyítvány öt pluszpontot biztosít.

“Bízom benne, hogy egyre több felsőoktatási intézmény követi az egyetemek példáját, felismerve, hogy a megfelelő digitális kompetenciákra minden tudományterületen szükség van, nem csak a szorosan vett it-világban. A képzési rendszer az alapszintű irodai, szövegszerkesztő, táblázatkezelő moduloktól egészen a magasabb szintű képzésekig használható, mint az it-biztonság, az elektronikus aláírás és a látványos prezentációk készítése. 2024-től várhatóan az irodai modulok haladó verzióiból is automatikus kiértékeléssel lehet majd online vizsgázni a Sophia rendszerben” — jelentett ki Képes Gábor, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

Húszezer ICDL vizsga zajlott tavaly

Tavaly húszezer vizsga zajlott le sikeresen az ICDL képzési rendszerében. 2020 vége óta a népszerű modulokból automatikus a vizsgáztatás, ami azt jelenti, hogy az online Sophia rendszer értékeli ki valós időben a vizsgázók teljesítményét. Az automatikus vizsgáztatás 99,5 százalékos mértékű hibátlan működéssel üzemel. A legnépszerűbb modulok között szerepel a Számítógépes alapismeretek, Szövegszerkesztés, Online alapismeretek, Prezentáció, Táblázatkezelés és az Adatbázis-kezelés.

A legfrissebb modulok közé sorolható egyebek mellett az Online kooperáció, valamint a társaság az ICDL modulok közé beemelte az it-biztonság vizsgamodult, amely elsajátításában a frissen és átfogóan megújított, ingyenesen letölthető it-biztonság közérthetően tankönyv segít.

Vizsgamentességet biztosít a jól sikerült érettségi

Az oktatásért felelős miniszter és az NJSZT között korábban létrejött megállapodás értelmében három évnél nem régebbi, emelt vagy középszintű informatikai és digitális kultúra érettségi vizsgán négyes vagy ötös érdemjegyet szerzők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetnek ICDL bizonyítványt. A mentesség az előrehozott érettségire, valamint az informatikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyból érettségizőkre is vonatkozik.

Vélemény
2022 végén harangozta be az NJSZT, hogy  az ICDL bizonyítvánnyal plusz pontokat lehet szerezni két felsőfokú tanintézményben, a BME-n és az Óbudai Egyetemen. Az azóta eltelt bő egy év alatt csak a Milton Friedman Egyetem csatlakozott az élcsapathoz, ráadásul ez utóbbi intézmény adja a legkevesebb plusszpontot  a „számítógép-használói jogosítványért”. A legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy az NJSZT kiváló kezdeményezése megmozgatta volna az egyetemeket irányító kuratóriumok fantáziáját…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Úgy vizsgálják a Nap belsejét a Crafoord-díjasok, ahogy senki más

sze febr 14 , 2024
ShareTweetPinShareA csillagászati Crafoord-díjat 2024-ben három csillagásznak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Crafoord Alapítvány olyan új asztroszeizmológiai módszerek kifejlesztéséért, amelyek segítenek feltárni a Nap és más csillagok belsejének titkait. A csillagaszat.hu cikke szerint az 1980-ban alapított, hatmillió svéd koronával (csaknem 207 millió forint) járó elismerés idei díjazottjai […]
Nap, csillag

És még ez is...