Hatmillió eurós befektetés a XUND egészségdigitalizációs startupnál

Lukas Seper, Petrovics Tamás és Tarabó ZoltánHatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH – közölte a társaság.

Tájékoztatásuk szerint a startup megoldása mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan dolgoz fel több millió orvosi publikációt, majd a tüneteket, a személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve külső beavatkozás nélkül azonosítja a betegségeket. A rendszer alapjául szolgáló algoritmus több éves kutatás és fejlesztés eredménye; nemcsak több mint 4000 ismert betegség és egészségügyi állapot azonosítására képes, hanem megoldást is kínál a betegségek megelőzésére és kezelésére.

A XUND 2018-as alapítása óta a termékfejlesztésen túl egy tanúsítási folyamaton is átesett, a technológiát a saját területén az új, szigorú európai jogszabály szerint regisztrálták orvostechnikai eszközként – közölték. A terméket mintegy 10 fizető ügyfél használja négy országban, kórház, gyógyszergyártó, egészségbiztosító és digitális egészségügyi szolgáltató is van az ügyfelek között. A befektetést a termék továbbfejlesztésére és új modulokkal történő bővítésére fordítják, emellett tovább terjeszkednének Németországban, Ausztriában és Svájcban, valamint belépést terveznek egyebek mellett a brit és a francia piacra. Középtávú cél a terjeszkedés az Egyesült Államokban, az amerikai egészségügyi hatóságnál elindított tanúsítási folyamattal megkezdődött a piacra lépés előkészítése.

Petrovics Tamás, az XUND társalapítója és vezérigazgatója nyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy sikerült meggyőzniük a legsikeresebb egészségügyi és MedTech befektetőket Európában és az Egyesült Államokban, hogy csatlakozzanak küldetésükhöz az adatvezérelt egészségügyi rendszer kiépítésében. Mint mondta, a beruházás lehetővé teszi számukra, hogy felgyorsítsák a vállalat növekedését, és tovább javítsák a működésüket.

A 2018-ban Bécsben bejegyzett társaságot Lukas Seper, Petrovics és Tarabó Zoltán alapította. A cégnek jelenleg negyven munkavállalója van, operatív irányítását és a növekedést segítő feladatokat Bécsből végzik, a csapat másik fele Budapesten főként a technológiai fejlesztésért és az orvosszakmai támogatásért felel. A közelmúltban Londonban is nyitottak irodát. A XUND tájékoztatása szerint a most lezárt befektetés az eddigi egyik legnagyobb magvető befektetés Ausztriában és Magyarországon. A finanszírozási kört a globális tech piacon aktív brit befektetési társaság, az MMC Ventures és a világ egyik legnagyobb életbiztosítójának kockázati tőke ágazata, az amerikai MassMutual Ventures vezette. Melléjük csatlakozott a svájci Roche csoporthoz tartozó német RoX Health és az osztrák Lana Ventures. A XUND korábbi támogatói – a Peak Pride, a Tyrolean Business Angel GmbH és a Schütz Family Office – szintén részt vettek a mostani befektetési körben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mikrocsipeket szállított volna Oroszországba, lebukott

szo okt 8 , 2022
ShareTweetPinShareA holland hatóságok őrizetbe vettek egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az európai uniós szankciók ellenére mikrocsipeket szállított Oroszországba – írta a Dutchnews. A pénzügyi bűncselekményeket vizsgáló holland ügyészség (FIOD) közleménye szerint a gyanúsított az Oroszország ellen érvényben lévő kereskedelmi korlátozásokat megszegve, katonai célokra felhasználható mikrocsipekkel kereskedett orosz partnereivel. A […]
processzor

És még ez is...