NAV: benyújtható a bevallás az eÁFA-rendszerben

számla, ÁFA, NAVFebruár 1. óta webes felületen, illetve gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható az áfabevallás az eÁFA-rendszerben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményben hívta fel a figyelmet: az adóhivatali adatokra épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozás számára előnyös megoldást kínál az adókötelezettség gyors és pontos teljesítésére. A korábbinál kevesebb adminisztráción túl képes kiszolgálni a vállalkozások ügyviteli rendszerének adatigényét az új, elektronikus áfarendszer. Az eÁFA legfontosabb funkciói közé tartozik a forrásadatok letöltése, szerkesztése, a bevallás tervezetének elkészítése a webes felületen, a bevallás előellenőrzése és beadása, valamint a gép-gép kapcsolatot használók számára az adateltérésekre figyelmeztető üzenet.

Az eÁFA-val a NAV sztenderd adókódokat vezetett be. Ezek és az ezeknek megfelelő beszédes adókódok meghatározzák a bizonylat tételeihez kötődő bevallási sorokat. Lényeges előny, hogy azoknak az áfaalanyoknak, akik a bevallásukat az eÁFA-ban intézik, nem kell M-lapon* is adatot szolgáltatniuk. Az eÁFA webes felületét azok használhatják, akik egy adott bevallási időszakban 100 ezernél kevesebb számlát kezelnek, ennél több bizonylat esetén a rendszer használata gép-gép kapcsolaton keresztül biztosított. A havi bevallók 2024. február 20-ig, a negyedévesek 2024. április 22-ig, az éves bevallók pedig 2025-ben nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA rendszerben.

*Az áfa bevallások M-lapjait, azaz az úgy nevezett belföldi összesítő jelentést 2013 óta kell kitöltenünk. A jelentés nem titkolt célja, hogy a belföldi számlamozgásokról és az áfa levonásáról biztosítson több adatot az adóhatóság számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Focis és sportos kártyák végtelen mennyiségben!

csü febr 15 , 2024
ShareTweetPinShareOdavagy a gyűjtögetésért, a fociért vagy épp a Forma-1-ért? A virtuális játékot dobnád fel digitális kártyákkal? Ma már mindenre adott a lehetőség. Aranylabdások, világbajnok pilóták és különleges dobozok várják a rajongókat. Az ország egyik legnagyobb, sportos kártyákkal foglalkozó webáruházából, a Collect All széles kínálatából a legújabb TOPPS focis kártyák vásárolhatóak […]
collectall.hu

És még ez is...