Úgy vizsgálják a Nap belsejét a Crafoord-díjasok, ahogy senki más

Nap, csillagA csillagászati Crafoord-díjat 2024-ben három csillagásznak ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia és a Crafoord Alapítvány olyan új asztroszeizmológiai módszerek kifejlesztéséért, amelyek segítenek feltárni a Nap és más csillagok belsejének titkait.

A csillagaszat.hu cikke szerint az 1980-ban alapított, hatmillió svéd koronával (csaknem 207 millió forint) járó elismerés idei díjazottjai – Douglas Gough (University of Cambridge, UK), Jorgen Christensen-Dalsgaard (Aarhus University, Dánia) és Conny Aerts (Leuveni Katolikus Egyetem, Belgium) – felfedezték, hogy a szeizmológia módszereihez hasonló eljárásokat a csillagászatban is alkalmazni lehet. A Nap és a csillagok belseje a felszínükön zajló mozgások vizsgálatával tanulmányozható, mivel azokat a hanghullámokhoz hasonló belső oszcillációk okozzák. Ezt a tudományágat nevezik asztroszeizmológiának.

Az indoklás szerint Gough és Christensen-Dalsgaard több száz más kutatóval együttműködve felállították a The Global Oscillation Network Group (GONG) hálózatot, ami egészen új felfedezésekhez vezetett. Kiderült, hogy a Nap belseje másképp forog, mint a külső rétege. Aerts ugyanezzel a módszerrel vizsgált távoli csillagokat. Az új technológiának köszönhetően a kutatók már képesek megmérni a csillagok sugarát, megismerni belső összetételüket, és pontosabban meghatározhatják a korukat is.

Az alapítvány közleménye szerint a 2024-es Crafoord-díjat a matematika területén elért kimagasló tudományos eredményeiért Claire Voisin (Institut de Mathématiques de Jussieu-Paris) kapja az algebrai geometria területén végzett kiemelkedő kutatásaiért.

A díjat 1980-ban alapította a svéd Crafoord házaspár, Holger és Anna-Greta Crafoord a csillagászat, a matematika, a földtudományok, az élettudományok és a sokízületi gyulladás (polyarthritis) területén elért kimagasló tudományos eredmények elismerésére. A Crafoord-díjat minden évben más-más kutatási terület kiválóságai kapják meg, 2012 óta a matematikai és csillagászati díjakat egyszerre adják át. A csillagászati díjjal járó hatmillió svéd koronát idén a három díjazott között egyenlő arányban osztják el. A korábbi csillagászati díjazottak közé tartozik Andrea Ghez és Reinhard Genzel (2012), akiket azóta 2020-ban fizikai Nobel-díjjal is jutalmaztak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az egyik legfontosabb fürdőszoba bútor, a tükrös szekrény

sze febr 14 , 2024
ShareTweetPinShareNehezen lehetne megkérdőjelezni azt az állítást, miszerint a fürdőszoba az egyik legfontosabb helyiség az otthonunkban. Elvégre itt kezdjük, itt zárjuk a napunkat, és olyan mindennapi tevékenységek zajlanak a falai között, mint amilyen például a fog-, arc- vagy kézmosás, illetve a fürdés, zuhanyozás. Ahhoz azonban, hogy ezek a műveletek kellően kényelmesen […]
globalvivamarket.hu

És még ez is...