A magyarországi informatikai ágazat árbevétele 11 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az információtechnológiai és információs szolgáltatás ágazatok vállalkozásainak együttes árbevétele (301 milliárd forint) 11, a kiadói tevékenységé 23, a film-, videó-, televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás és műsorszolgáltatás ágazatoké pedig 28 százalékkal nőtt. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágban, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 76 ezer volt, 2,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az információtechnológiai és az információs szolgáltatás tevékenység (49 ezer munkavállaló), valamint a távközlés ágazatokban (16 ezer ) három, illetve 1,8 százalékkal többen dolgoztak, mint egy évvel korábban. A szektorban foglalkoztatott munkavállalók egy főre jutó havi bruttó átlagkeresete (507 ezer forint), egy év alatt hét százalékkal nőtt, és 208 ezer forinttal meghaladta a nemzetgazdasági átlagot. Ezen belül – az árbevétel szempontjából a legnagyobb súlyú – távközlési ágazatban 518 ezer forint volt az átlagkereset, 6,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A havi bruttó átlagkereset a kiadói tevékenység ágazatban volt a legalacsonyabb (431 ezer forint), a nemzetgazdasági fizetések átlagának 85 százaléka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Google most kezdi tanulni, mi is az a hátrányos megkülönböztetés

hét szept 18 , 2017
Három volt női alkalmazott pert indított a Google óriáscég ellen, mert ugyanazért a munkáért a férfiakénál kevesebb bért kaptak. A három nő a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél dolgozott. Csütörtökön a San Franciscóban benyújtott keresetükben azt állítják: mind a fizetésben, mind az előmenetelben hátrányosan megkülönböztették őket a férfi kollégákkal szemben. A […]
Dolláreső

És még ez is...