Mesterséges intelligencia: nyolcat egycsapásra

kártyaNyolc világbajnokot vert meg a mesterséges intelligencia bridzsben, ahol az ember egész mostanáig őrizte elsőbbségét – írta a The Guardian.

A győzelem a mesterséges intelligencia új mérföldkövét jelenti, mivel a bridzsben a játékosok nem az összes információ birtokában játszanak, miközben a többi résztvevő viselkedésére kell reagálniuk, ez pedig sokkal közelebb áll az emberi döntéshozás természetéhez. A sakk és a go – melyekben a mesterséges intelligencia már rég legyőzte az emberi bajnokokat – esetében egyetlen ellenféllel áll szemben a gép, és minden információ birtokában van. A NukkAI francia startup egy kétnapos párizsi versenyt követően jelentette be a győzelmet. A NukkAI kihívása során az emberi bajnokoknak 800 egymást követő kártyaosztást kellett lejátszaniuk 80 tízes szettre osztva. A kihívásban nem volt benne a játék kezdetén végzett licitálás. A NooK nevű mesterséges intelligencia ugyanazt a szerepet játszotta, mint az emberi bajnok, ugyanazokkal a kártyákkal és ugyanazokkal az ellenfelekkel. A végeredmény az ember és a gép pontszámainak különbsége volt az egyes szettek átlagában. A NooK a játszmák 83 százalékát, 80 szettből 67-et nyert meg.

A mesterséges intelligencia korábbi diadalai közé számít, amikor 1996-ban az IBM Deep Blue sakkozógépe játszmát nyert Garry Kaszparov világbajnok ellen, de a mérkőzést az ember nyerte 2-4-re. Egy évre rá Kaszparov kikapott a géptől. A dámajátékot 2007-ben a kanadai Albertai Egyetem tudósai fejtették meg: miután 500 milliárd pozíciót elemeztek, elkészítették a legyőzhetetlen dámaprogramot. 2011-ben az IBM számítógépe, a Watson a Jeopardy! tévévetélkedő győzteseit verte meg, és elvitte az egymillió dolláros fődíjat. 2016-ban a Google DeepMindjájnak AlphaGo nevű számítógépe legyőzte a koreai Li Szedol gobajnokot.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bő hatszáz munkahelyet hoz létre Magyarországon a HTEC Group

csü márc 31 , 2022
A HTEC Group Inc. amerikai technológiai tanácsadó és fejlesztő vállalat 4,7 milliárd forintos beruházással több mint hatszáz munkahelyet hoz létre négy magyar városban. A társaság it-központot hoz létre Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsen. A magyar állampolgárok által hétszázmillió forinttal támogatott beruházással a vidéki helyszíneken egy-egy 120 fős, a fővárosban pedig […]
informatikus

Friss, ropogós