Légy észnél, különben kifosztanak!

Kezdő okostelefon-használóMagyarországon is egyre elterjedtebb csalási módszer a hívószám-hamisítás. Vigyázz, könnyű bedőlni!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a hívószám-hamisítás során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készüléken, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító. A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefon névjegyzékében látszólag egy közismert szolgáltató száma tűnik fel.

A csaló ezzel a trükkel például azt próbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépő hiba vagy csalásgyanú miatt egyeztetnek. Valójában persze a banki vagy kártyaadatainkat szeretnék megszerezni. A NMHH felhívta a figyelmet arra, hogy a csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető személyes információkat a közösségimédia-profilok felhasználásával, ezért nem szabad megbízni a hívóban csak azért, mert ő ismeri ezeket az adatokat, és nem bízhatunk a készülékünkön megjelenő hívószám valódiságában sem.

Ha sürgetnek, kezdj el gyanakodni!

A bűnöző pénzt akar szerezni, ezért a személyes és a bankszámla- és/vagy bankkártyaadatokra lesz kíváncsi. „Soha ne adjuk meg a betéti vagy hitelkártyánk PIN-kódját, CVV-kódját, online banki jelszavunkat vagy az egyszer használható, második hitelesítési kódot. Még a banki ügyintézők sem tudakolhatják tőlünk ezeket az információkat. Semmiképpen se utaljunk pénzt állítólagosan a banktól telefonon érkező kérésre, mert egy pénzintézet sosem kérhet ilyet” – sorolták. Hozzátették, hogy ismeretlen hívók vagy üzenetküldők kérésére soha ne telepítsünk programot a számítógépünkre vagy a telefonunkra.

A csalók vírusvédelmi megoldásnak, dokumentum- vagy képnézegető alkalmazásnak beállítva próbálják áldozataikat rávenni arra, hogy visszaéléshez használható programot telepítsenek. Nem szabad bedőlni egy ismeretlen telefonáló sürgetésének, ígérjen bármit is – hihetetlen jó vagy ingyenes ajánlat, egyszeri lehetőség, gyorsan lejáró határidő -, soha ne hozzunk elhamarkodott döntéseket a pénzügyeinkről. Ha csalóra gyanakszunk, inkább szakítsuk meg a beszélgetést, és a hívást jelentsük a pénzintézet számára – fűzték hozzá.

Kezeljük fenntartással a telefonunkon megjelenő hívószám valódiságát

Az is előfordulhat, hogy a csaló az érzelmeket felkavaró, sokkoló hírre hivatkozik, abban bízva, hogy – ijedtségünkben félretéve az óvatosságunkat – megadjuk majd az általa kért információkat. Akármilyen sürgető, ijesztő hírt kapunk is egy ismeretlentől valaki mással kapcsolatban, mindig próbáljunk meggyőződni annak valóságtartalmáról, mielőtt bármilyen lépést tennénk.

A legfontosabb óvintézkedés, amit a hívószám-hamisító csalókkal szemben megtehetünk, ha fenntartással kezeljük a telefonunkon megjelenő hívószám valódiságát is. Ha bizonytalanok lennénk abban, hogy valóban arról a számról keresnek-e bennünket, mint amit a telefonunk megjelenít, akkor inkább hívjuk vissza az illetőt. Hívott félként egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amely által a hívás idejében ellenőrizhetnénk, hogy a hívó száma valós-e.

Büntetőügyben a nyomozó hatóság felhívására a hívás továbbításában részt vevő szolgáltatók át tudják adni a náluk megőrzött naplóbejegyzéseket, ez segíthet utólag visszakövetni, hogy egy adott hívás honnan érkezett a szolgáltató hálózatába.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Beruházási hitel: lépéselőny a vállalkozásoknak

sze nov 1 , 2023
A Széchenyi Beruházási hitel MAX+ nagyobb volumenű és hosszabb távon megtérülő beruházások kivitelezésében segíti vállalkozásodat. A támogatással lépéselőnybe kerülhetsz, és megerősítheted a piaci pozíciód. De pontosan milyen esetekben ajánlott ez a konstrukció? Milyen lépésekre kell figyelned, mielőtt felvennéd a kölcsönt? Cikkünk ezekben a kérdésekben segít tájékozódni. A beruházási hitelt széles […]
szechenyimaxhitel.hu: tervezés, pénzügyek, hitel, szakember, segítség

És még ez is...