Kuthy koordinálja az IPCEI-CIS programot

Kuthy Antal, E-GROUPAz E-GROUP ICT SOFTWARE Zrt. alapító-vezérigazgatóját, Kuthy Antalt választották meg a mesterséges intelligencia fejlesztések koordinációjának vezetésre, a 3,5 milliárd eurós (1390 milliárd forintos) IPCEI-CIS EU-s programban.

Az IPCEI CIS programot az Európai Bizottság 2023. decemberében hagyta jóvá és közvetlenül valósítja meg az azt alapító 12 európai kormány. A program nyitórendezvényére és első közgyűlésére 2024. március 21-22-én került sor Brüsszelben. Az Európai Unió azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy létrehozzon egy jövőbe mutató, energiahatékony és biztonságos európai digitális számítási és adat infrastruktúrát, és az azon elosztottan működő mesterséges intelligenciát (MI). A felhőpiacot jelenleg néhány harmadik országbeli nagyvállalat uralja, míg az európai szolgáltatók erősen széttöredezettek, a globális piac kevesebb mint 13 százalékát képviselik, amely az európai cégek számára rendkívül aggasztó.

Az EU, a program eredményeképp létrejövő többszolgáltatós cloud-edge ökoszisztéma segítségével képes lesz a digitális szuverenitását megvédeni a nem európai – ugyanakkor az európai piacot ma domináló – csúcstechnológiai vállalatcsoportokkal szemben és megakadályozza e monopol helyzetben lévő szolgáltatóktól való függést, amelyek az EU digitális függetlenségét veszélyeztetik. Az EU iránya az edge irány, azaz az elosztott adatközpontok és feldolgozó egységek bekapcsolása és kombinálása a felhőben elérhető erőforrásokkal, amely jobban reprezentálja az EU elosztott működéséből adódó sajátosságokat.

A 19 csúcstechnológiai direkt partner

és több mint száz indirekt partner önálló projektjeiből felépülő program, a jelenlegi ipari megoldásokon messze túlmutató, digitális tudásinfrastruktúrát épít fel, így az európai ipar csökkenteni tudja a technológiai függését a nem európai felhő, edge és az MI-technológiáktól. Az E-GROUP vezető szerepet szerzett a program szempontjából is kiemelt fontosságú, MI területén. Az E-GROUP direkt partnerként a FedEU.ai elnevezésű projektjét valósítja meg. Olyan elosztottan működő MI-t előállító technológiát fejleszt, mely képes biztonságos, szuverén európai MI létrehozására, mindezt elosztott európai adatokból úgy, hogy az ehhez felhasznált lokális adatok ezután is az őket birtokló szervezeteknél maradhatnak, megismerésükre nincs szükség.

A FedEU.ai az elosztott adatok összetett problémájára kínál megoldást. Ez ma nagymértékben akadályozza az ütőképes európai MI ipar és minden, arra támaszkodó iparág versenyképességét. Minden szektor jövője és eredményessége azon múlik, hogy Európa milyen mértékben tud szuverén, saját technológiákat birtokolni és bevezetni a termelésébe. Az IPCEI-CIS program jelentősége túlmutat a 3,5 milliárd eurós összértéken, mivel minden európai iparágnak elkerülhetetlenül szüksége van a működését támogató elosztott digitális számítási kapacitásokra, adathálózatokra és MI-rendszerekre. Az európai ipar, erős pozíció megszerzése nélkül képtelen felvenni a versenyt a nyugatról és keletről érkező gazdasági kihívásokkal szemben. Az E-GROUP részvétele -remények szerint- kiemelkedő szerephez juttathatja Magyarországot.

Az IPCEI CIS program másik magyar szereplője -mely más cég lehetne, mint- a 4iG, amely az E-GROUP mesterséges intelligencia projektjéhez is kapcsolódó elosztott adatazonosítási eljárást valósítaná meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fájdalomküszöb-mérő berendezést fejlesztettek Pécsett

hét ápr 8 , 2024
ShareTweetPinShareA fájdalomküszöb mérésére alkalmas nagy precizitású és a gyógyszerkutatásban alkalmazható automatizált berendezést fejlesztett az elektronikai bérgyártást és kapcsolódó fejlesztéseket, szolgáltatásokat végző, pécsi székhelyű Z Elektronika Kft. A fejlesztés a Magyarországon élő magyar állampolgárok 151 millió forintos támogatásából megvalósult – saját erővel együtt 314 millió forintos – fejlesztéssel egyetemi gyógyszer alapkutatásban […]
elektronika

És még ez is...