Fájdalomküszöb-mérő berendezést fejlesztettek Pécsett

elektronikaA fájdalomküszöb mérésére alkalmas nagy precizitású és a gyógyszerkutatásban alkalmazható automatizált berendezést fejlesztett az elektronikai bérgyártást és kapcsolódó fejlesztéseket, szolgáltatásokat végző, pécsi székhelyű Z Elektronika Kft.

A fejlesztés a Magyarországon élő magyar állampolgárok 151 millió forintos támogatásából megvalósult – saját erővel együtt 314 millió forintos – fejlesztéssel egyetemi gyógyszer alapkutatásban és gyógyszergyárak által használható berendezést hoztak létre. A kifejlesztett Automated Dynamic Plantar Aesthesiometer (ADPA) fájdalomküszöb-mérő diagnosztikai eszköz a kísérleti állatok mancsának érzékenységét méri azzal, hogy nyomást, illetve fájdalmat gyakorol a testrészre, így az ADPA-t neuropátiák és neuropátiás fájdalom kutatására alkalmazható. Az ADPA számítógép vezérelt módon, emberi beavatkozás nélkül stimulálja az állat hátsó mancsát, így kiküszöböli a szubjektív emberi értékelést, tehát a kapott eredmények teljesen objektívek.

A következő időszakban is szeretnénk folytatni az eddigi növekedési pályát és egyben a kapacitásaik kihasználtságát is növelnék. Idén az ADPA mellett egy, a mezőgazdaságnak szánt Fertitronic névre keresztelt, a trágyázásban segítséget nyújtó precíziós növényszenzor tömeggyártását is megkezdik, továbbá beruházásokat terveznek a logisztika és gyártási képességek területén. A vállalat néhány évvel ezelőtt 1,3 milliárd forintból, a Magyar multi programban elnyert félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatás segítségével új gyártócsarnokot épített, gyártóberendezéseket vásárolt és szervezetfejlesztést valósított meg.

A 200 dolgozót, ebből 27 mérnököt foglalkoztató, pécsi telephellyel működő, Zákány Elektronikai Kft. néven 1997-ben alapított, Z Elektronika néven 2007 óta működő magyar tulajdonú társaság főként az ipari szereplők számára végez bérgyártást, nagyobb részt exportra termel, partnerei között vannak német, svájci, görög és szlovén cégek. Mindezek mellett multinacionális orvostechnikai, autóipari és biztonságtechnikai vállalatoknak is gyárt alkatrészeket. A vállalat 2023-ban elérte a hatmilliárd forint nettó árbevételt, míg az éves várható eredménye 750 millió forint lesz, egy évvel korábban több mint 4,385 milliárd forint nettó árbevétele volt és 309 millió forintos profitot szerzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szlovákiában szigorítják a mobiltelefonok használatát az iskolákban

hét ápr 8 , 2024
ShareTweetPinShareA szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára. Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy a rendelkezés szerint az általános iskolák első három évfolyamának tanulói számára az iskola területén, a tanítási órák alatt és a […]
Általános iskolai osztály tanítás közben jelentkeznek a gyerekek

És még ez is...