A fiatalok 40 százaléka szerint segítené a munkáját a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligenciaEgy felmérés szerint a fiatalok negyven százaléka úgy látja, hogy segítené munkáját a mesterséges intelligencia.

A Profession.hu felmérése szerint a munkavállalók 12 százaléka használt már mesterséges intelligenciát, ez nagyobb arányban jellemző a fiatalokra, a felsőfokú végzettségűekre és a Budapesten élőkre. A mesterséges intelligenciát használók túlnyomó többsége ChatGPT-t vette igénybe, ezt a lehetőséget a férfiak nagyobb arányban használják, mint a nők. A felmérés arra is rámutatott, hogy a 18-29 évesek negyede alkalmazta már a ChatGPT-t, a negyven év feletti korosztályokban ez az arány mindössze öt százalék körüli.

A kutatás kimutatta, hogy a ChatGPT használata az iskolai végzettséggel egyenes arányban nő, az alapfokú végzettséggel rendelkezők négy százaléka, a középfokúval rendelkezők 11 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 17 százaléka alkalmazta ezt a megoldást. A munkavállalók többnyire segítségként tekintenek a mesterséges intelligenciára – emelték ki a közleményben. A megkérdezettek negyven százaléka szerint hatékonyabbá teheti a mindennapi feladatok ellátását. Az átlagosnál magasabb arányban gondolják így a férfiak, a 18-29 évesek, és a felsőfokú végzettségűek.

Ugyanakkor a válaszadók mintegy 23 százalékának fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a mesterséges intelligencia vagy gépi tanulás érintheti a munkáját is. A fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők nem csak a használatban, de a kritikus hozzáállásban is élen járnak, ebben a csoportban minden harmadik munkavállaló aggódik amiatt, hogy a munkáját érintheti a mesterséges intelligencia elterjedése. Az álláskeresésnél a munkavállalók négy százaléka hívta már segítségül a mesterséges intelligenciát motivációs levél megírásához, nyolc százaléka önéletrajzot íratott szoftverrel, a megkérdezettek több mint fele, 53 százaléka azonban elutasító ezekkel a megoldásokkal szemben.

A kutatásban résztvevők 43 százaléka aktívan állást keres, vagy nyitott egy ajánlatra, hat százaléka találkozott is már álláskeresés közben azzal, hogy mesterséges intelligencia alkalmazásával szűrik a jelentkezőket. Az emberek 26 százalékának van aggodalma, kétsége a mesterséges intelligenciával kapcsolatban a jelöltek kiválasztásában. A munkavállalók legfőbb félelme abból fakad, hogy megszűnnek a szubjektív döntések, az empátia, a szimpátia, a személyes benyomások, és dehumanizálódik a megítélés.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Európai felhőprojektben vesz részt az E-GROUP

vas júl 16 , 2023
Az Európai Unió legújabb, DOME elnevezésű projektjében Magyarországot az E-GROUP ICT SOFTWARE Zrt., a hazai adat, mesterséges intelligencia és adatvédelmi informatika területén vezető innovációs vállalat képviseli. A DOME, a Digital Europe Programme felhívásának részeként, a felhőalapú szolgáltatások egységes európai elérését kívánja előmozdítani. A konzorcium célja, hogy a digitális szolgáltatások igénybevételének […]
felhő

És még ez is...