Nem csak számol, fűt is a Komondor szuperszámítógép

Komondor HPCAz ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti kampuszán működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött az önkormányzat úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén. megtalálták: a Komondor szuperszámítógépet működtető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a Debreceni Egyetem, az önkormányzat és a helyi sportcentrum együttműködése, amelynek eredményeként az országban egyedülálló módon a számítógép hulladékhőjével fűtik a sportuszodát.

Négy hónap alatt fog elkészülni az a 380 méter hosszú csővezeték a hozzá kapcsolódó vezérlő egységekkel, amelyen keresztül eljut a hulladékhő az uszodába. A városi távhőhálózatról sem kapcsolják le az uszodát, így szükség esetén azt kiegészítő fűtésként tudják használni. Az idei fűtési szezon második felétől 2025. december 31-ig pilotprojektként működik a rendszer, térítésmentesen kapják a számítógép hulladékhőjét, a továbbiakról pedig a KIFÜ-vel fognak megállapodni.

Bács Zoltán, a DE kancellárja innovatív megoldásnak nevezte az eljárást, ugyanis egyrészt a szuperszámítógép hulladékhőjét tudják hasznos hőként felhasználni, másrészt – miután a hőt elvezetik – nem kell külön energiát felhasználni a számítógép visszahűtésére.

Becsky András, a Debreceni Sportcentrum NKft. ügyvezetője elmondta: évente 160 millió forintba kerül a sportuszoda energiaellátása. Ennek harminc százalékát tudja biztosítani a Komondor szuperszámítógép jelenlegi kihasználtsága mellett, amint utóbbi eléri kapacitása teljes hasznosítását, az uszoda teljes energiaigényét biztosítani tudta – tette hozzá, megjegyezve, hogy az összeköttetést biztosító beruházást mintegy százmillió forint saját és önkormányzati forrásból valósítják meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fenntarthatóság: nagy a visszaesés

szo okt 14 , 2023
ShareTweetPinShareNincs olyan ágazata a magyar gazdaságnak, amelyben ne rosszabb eredményt mutatott volna ki a K&H fenntarthatósági indexe, mint egy évvel korábban. „2023 első féléve bizonyosan nem a környezeti lábnyom csökkentésére tett erőfeszítések miatt vonul be a gazdaságtörténetbe” – mondja Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője, aki szerint a kedvezőtlen konjunktúra […]
Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője

És még ez is...