Településszonda: górcső alatt a szomszédos országok magyarlakta települései

eMagyarországErdélyben is elindul a magyarországi Digitális Jólét Program egyik intézkedése – jelentette be Marosvásárhelyen Jobbágy László, a programot lebonyolító Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője. Mint közölte: a Digitális Falu Program intézkedései közül a Településszondát kezdik alkalmazni Magyarország határain kívül.

A Településszonda célja, hogy a helyi közösség igényeire reflektálva olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek segítségével hatékonyabban szervezhető meg egy-egy település, térség szolgáltatási rendszere. E rendszeren belül a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható helyi tömegközlekedést, az egészségügyet és szociális ellátást, a hulladékgazdálkodást, az energiatermelést vagy a helyi erőforrásokra és hagyományokra épülő szolgáltatások szervezését vizsgálja. A részvételi kutatás eredménye egy műszaki tartalommal ellátott cselekvési terv az önkormányzati és kormányzati döntéshozók számára, ami a konkrét helyi igényeket, a trendeket és a megoldásra váró problémákat is tartalmazza. A Digitális Falu Program okos, digitális megoldások alkalmazásával kívánja növelni a falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát. A program a vidéki térségekben élők, és a falvakban letelepedni szándékozók számára kívánja vonzóvá tenni a kistérségeket. Mint a közleményben írják, a falvak az okos, úgynevezett “smart” megközelítéssel nemcsak élhetőbb helyekké, de akár innovációs központokká is válhatnak. Az okostelepüléssé válás minden esetben egyedi programot feltételez, és a technológia fejlődésével párhuzamosan folyamatos korrekciót, nyomon követést igényel – áll a Digitális Jólét Program közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Leáll a magyarorszag.hu szombat délután

pén jún 4 , 2021
Karbantartás miatt szombat délutántól 12 órán át nem lesz elérhető a magyarorszag.hu Tervezett infrastruktúra karbantartás miatt szombaton 18.00 órától nem lesz elérhető a központi e-ügyintézési portál, a magyarorszag.hu – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. Az oldal vasárnap reggel 6.00 órától ismét látogatható lesz – tudatták a közleményben.
szerver