Brüsszel bürokraták biztonságosabbá tennék az EU digitális infrastruktúráját

EU-kiberbiztonságAz Európai Bizottság javaslatot mutatott be a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.

A brüsszeli testület közleményében rámutatott: az európai gazdaság jövőbeni versenyképessége a fejlett digitális hálózati infrastruktúráktól és szolgáltatásoktól függ. A gyors, biztonságos és széles körű összeköttetés elengedhetetlen azon technológiák alkalmazásához, amelyek a jövő világába vezetnek, ilyen például a távorvoslás, az automatizált vezetés, az épületek karbantartása vagy a precíziós mezőgazdaság. Az Európai Bizottság Európa digitális infrastrukturális igényeinek kielégítése címmel úgynevezett fehér könyvet mutatott be, amely elemzi azokat a kihívásokat, amelyekkel Európa jelenleg szembesül a jövőbeni konnektivitási hálózatok kiépítése során. Felvázolja továbbá a beruházások vonzására, az innováció előmozdítására, a biztonság növelésére és a valódi digitális egységes piac megvalósítására vonatkozó lehetséges forgatókönyveket.

Az uniós bizottság tenger alatti kábelinfrastruktúrákról szóló ajánlása pedig olyan nemzeti és uniós szintű intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja a tenger alatti kábelek biztonságának és ellenállóképességének javítása az EU-n belüli jobb koordináció révén mind az irányítás, mind a finanszírozás tekintetében. „Európa hálózati és számítástechnikai infrastruktúrájának védelme érdekében az EU-nak ösztönöznie kell a stratégiai, tenger alatti kábelinfrastruktúrák kiépítését, és fokoznia kell azok biztonságát és ellenállóképességét” – fogalmaztak. Hozzátették: a fehér könyvvel együtt elfogadott ajánlásra építve hosszabb távon fontolóra lehet venni egy közös uniós irányítási rendszer kialakítását, valamint a rendelkezésre álló eszközök felülvizsgálatát, amelyek célja a magánberuházások jobb mozgósítása az európai érdekű kábelprojektek támogatására.

Azonnali intézkedésként az ajánlás célja az EU-n belüli koordináció javítása, például a biztonsági kockázatok értékelése és csökkentése, egy kábelbiztonsági eszköztár létrehozása és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése. Ezen túlmenően az ajánlás nyomon követésének támogatására az Európai Bizottság létrehozza a tagállami hatóságokból álló, tenger alatti kábelekkel foglalkozó szakértői csoportot.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Indul az első ipari digitalizációs fesztivál

csü febr 22 , 2024
ShareTweetPinShareElindult a regisztráció az ország első ipari digitalizációs fesztiváljára, a Smart Manufacturing Festival. „A fejlődés társadalmasítása!” rendezvényen több mint harminc helyszínen, mintegy ötvenféle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között. Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ) által életre hívott programsorozaton a magyar ipari nagyvállalatok, kis- […]
Siemens ipari robot

És még ez is...