Az orvosi képalkotás informatikája

agyMi a közös az orvosi képalkotásban és a nyerőgépes játékokban?

Természetesen az informatika. De amúgy nem sok. A https://wazamba.com/hu/games/slots a szórakozáshoz tartoznak, míg az orvosi képalkotás az orvosi diagnosztikához. A fejlődő informatikai megoldások és a mesterséges intelligencia mindkét területen gyors fejlődést idézett elő. Az orvosi képalkotás során az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotási módszer a radiológia. A radiológia a képalkotás során gyűjtött adatokra épülő terület, amely a képalkotási technológiától függ. A klasszikus radiológusok számítanak a képalkotás úttörőinek. A képalkotás során egyre inkább digitális technológiát alkalmaznak, és ezért az egészségügyben egyre nagyobb igény mutatkozott szakképzett orvosi informatikai szakemberekre. Ez egyből felveti a kérdést, hogy pontosan mi az orvosi képalkotás informatikája?

Az orvosi képalkotás informatikája az orvosi képalkotás során használt informatikai eljárásokra és az orvosi képalkotásban lévő információra vonatkozik. Úgy lehetne megfogalmazni, hogy az orvosi képalkotás informatikája a bioorvosi informatika egyik ága, amely a képalkotásra fókuszál. A bioorvosi informatika a beteggyógyítással kapcsolatos adatok összegyűjtésével, elemzésével és közzétételével foglalkozik. A humán tényező és a technológia közötti kapcsolatot jelöli. A radiológiai informatikus szakemberek a képalkotással, képfeldolgozással, a kép kezelésével, tárolásával, bemutatásával, adatvédelemmel és biztonsággal foglalkoznak. Egy olyan karrierről van szó, amely számos területet fed át, mert a digitális orvosi képeket a betegápolás során hozza létre. Az orvosi képalkotás minden kétség nélkül az egyik legfontosabb és legjobban fejlődő területe az orvostudománynak.

Hogyan használják az orvosi képalkotást az egészségügyben?

Az orvosi informatikával a betegek a beteg ügyfélkapukon és az egészségügyi alkalmazások használata során találkozhatnak. Az egészségügyi szakemberek a képalkotás során nyert adatokat arra használják, hogy adatokat gyűjtsenek a betegekről. A legegyszerűbb példa ezzel kapcsolatban az, amikor az orvos egy röntgenfelvételt vizsgál a számítógép képernyőjén, hogy megnézze azt, hogy van-e a betegnek törése vagy más elváltozása, illetve, hogy hogyan alakul a beteg gyógyulása. A betegek sokszor sokkal inkább működnek együtt, ha az orvos jobban bevonja őket az orvosi eljárásokba, illetve a gyógyítás folyamatába és bemutatja képalkotás segítségével, hogy mi történik a testükkel. A modern technológia segítségével az orvos vagy az egészségügyi intézmény rendkívül gyorsan képes digitális képeket elküldeni. A radiológusok és más szakterületek specialistái a virtuális technológia segítségével hatékonyan tudnak egymással képeket megosztani és adatokat egymás között kicserélni. Ezen technológiai vívmánynak köszönhetően a betegellátás rendkívül gyors és hatékony lett.

Milyen új technológiai vívmányokat alkalmaznak a képalkotásban?

Az egészségügyben alkalmazott technológiának teljesen biztonságosnak kell lennie adatvédelem szempontjából, azaz az orvosok és más egészségügyi dolgozóknak teljesen biztosnak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy az általuk átküldött adatok és képek semmiképpen nem kerülnek illetéktelen kezekbe. Az egyik leggyakrabban, az egészségügyben használt rendszer, a más területeken például online nyerőgépes játékok esetében már bizonyított Képarchiváló és kommunikációs rendszer (PACS), amelynek segítségével az egészségügyi szervezetek biztonságosan tudnak tárolni és átküldeni digitális képeket, például röntgenfelvételeket és CT képeket. A PACS rendszer használata csökkenti az igényt, hogy az adatokat manuálisan kezeljenek és küldjenek át bizalmas adatokat, felvételeket és jelentéseket. A hagyományos internetes rendszernek számos problémája van, mert egy e-mail üzenetben elküldött adathoz bármikor hozzáférhetnek illetéktelen személyek.

Mesterséges intelligencia az orvosi képalkotásban

A mesterséges intelligencia olyan számítógépes programokra vonatkozik, amelyek emberi intelligenciát igényelnek a problémamegoldáshoz. Számos területen használják a mesterséges intelligenciát beleértve az online kaszinókat és a nyerőgépes játékokat. Az egészségügyi rendszerek egyre több folyamatot és képet igényelnek minden egyes vizsgálathoz kevesebb pénzért. Az egészségügyi hálózatoknak választaniuk kell az üzleti intelligencia, robotok és a mesterséges intelligencia között, hogy segítsék a radiológusokat és technológusokat a mindennapos tevékenységük során, hogy többet tudjanak teljesíteni, de megtartva a minőséget. A mesterséges intelligenciát előszeretettel használják a CT képalkotás során, hogy lerövidítsék az elemzési időt a radiológia során. A képalkotás informatikában és a mesterséges intelligenciánál használt technológia sokkal jobb betegellátást és az eredmények gyorsan elemzéseket jelenti. A mesterséges intelligencia algoritmusok folyamatosan futhatnak, és más algoritmusokat támogathatnak, amelyek nagyobb hozzáférést igényelnek. Az orvosi képalkotás informatikája és a mesterséges intelligenciának jelentős hatása van a jelenlegi képalkotási rendszerekre.


A szerencsejáték a legtöbb ember számára a szórakozás egyik formája. Azonban vannak olyanok, akiknek veszélyt jelenthet. A mértéktelen játék játékfüggőség kialakulásához vezethet, amelynek számos negatív következménye van. A felelős játékos csak annyit költ szerencsejátékra, amennyit megengedhet magának, hiszen tudja, hogy a nyerés a véletlen műve, és nem létezik biztos szisztéma. Akkortól tekintünk betegnek egy játékost, amikor a túlzásba vitt szerencsejáték már életviteli problémákat okoz, tehát hátráltatja a munkát vagy a tanulást, rombolja a családi kapcsolatokat. Magában a játékban pedig az jelzi a függőséget, ha az illető már nem tudja kontrollálni, mennyi idejét és pénzét viszi el ez a tevékenység. A játékfüggőség súlyos betegség, aminek a kialakulásához genetikai tényezők és a személyiség különböző jellemzői is hozzájárulnak.

Hova fordulhat segítségért?
Ha úgy érzi, hogy játékfüggőségi problémákkal küzd vagy kérdései vannak a témában, legyen akár érintett vagy családtag, forduljon szakemberhez. Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékével és a Pro Psychologia Alapítvánnnyal együtt Segélytelefon szolgáltatást működtet. Szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezelése esetén ingyenesen, anonim módon hívható hétköznapokon 15.00- 19.00 között a 06-21-262-0603 telefonszámon. A szolgáltatás igénybe vehető és elérhető a [email protected] e-mail címen, valamint az „ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat” Skype azonosító segítségével is. A Segélytelefon információs vonala: 06-1-411-6778.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Minden hetedik gyerek mentális problémával küzd

szo okt 29 , 2022
ShareTweetPinShareA különböző médiatartalmak és közösségi felületek erőteljes hatást gyakorolnak a gyerekek személyiségfejlődésére. A rájuk zúduló információtömeg feldolgozására nincsenek felkészülve – derült ki egy napokban megrendezett konferencián. Pászthy Bea gyermekpszichiáter, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense szerint az elmúlt három év – a koronavírus-járvány időszaka – különösen nehéz és kegyetlen […]
gyermekvédelem

És még ez is...