Reklámtúltengést okozó ártány terjed a neten

virusAz ESET legeslegfrissebb vírustoplistája szerint az év második hónapjában a Win32/Adware.MultiPlug elnevezésű program vette át a vezetést az öt hónapig élen lévő HTML/Refresh trójaitól. Az új csúcsragadozó egy olyan egyáltalán nem kívánat alkalmazás, amely a felhasználó rendszerébe bekerülve különféle felugró ablakokban kéretlen reklámokat jelenít meg az internetes böngészés közben. A februári toplistáról a mai napig nem tűnt el az automatikus programfuttatásról elhíresült INF/Autorun vírus.

Jelenleg a tizedik helyet elfoglaló vírus terjedésének legfontosabb kulcsa, hogy külső adathordozókon terjed. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a legváratlanabb helyeken bukkanjon fel, így nem csak a megszokott usb meghajtó, memóriakártya, külső merevlemez, hanem fényképezőgép, vagy éppen mp3 lejátszó is könnyen szóba jöhet, mint a fertőzés forrása. A vírus ellen való védekezéshez arra lenne szükség, hogy a felhasználók teljesen kikapcsolják a külső adathordozók automatikus futtatását Windows operációs rendszer alatt. Ám úgy tűnik, sokan nem törődnek ezzel a veszélyforrással, pedig még külön biztonsági Windows frissítés is megjelent ezzel kapcsolatosan.

Ismét előbukkant az utoljára tavaly áprilisban szereplő Win32/TrojanDownloader.Waski, most az előkelő ötödik helyet szemelte ki magának a listánkon. Ez egy olyan trójai letöltő, amely egy fix listát tartalmaz linkekkel. Ezek alapján próbálkozik, és futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép százaléktemp százalék mappájába miy.exe néven, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével.

Vírustoplista
1. Win32/Adware.MultiPlug
2. HTML/Refresh trójai
3. Win32/Bundpil féreg
4. JS/Kryptik.I trójai
5. Win32/TrojanDownloader.Waski trójai
6. HTML/ScrInject trójai
7. Win32/Sality vírus
8. LNK/Agent.AV trójai
9. Win32/Ramnit vírus
10. INF/Autorun vírus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A felhő élet, erő, egészség

hét márc 23 , 2015
Az Ericsson ConsumerLab legfrissebb elemzése azt vizsgálja, hogyan hat a modern technológia az ember egészségére, hogyan segítheti az egészségmegőrzést. A jelentésből kiderül, hogymennyire elégedettek a fogyasztók a saját általános jóllétükkel, és ez hogyan függ össze az hálózatba kapcsolt eszközök egészségügyi és fitnesz célú felhasználásával. A kutatás szerint a fogyasztók hét […]