FTX-botrány: 40-50 év börtönnel büntetnék Bankman-Friedet

Sam Bankman-FriedSam Bankman-Friedre 40-50 év börtönt kérnek az ügyészek, amiért nyolcmilliárd dollárt lopott el a mára csődbe ment FTX kriptopénz tőzsdéjének ügyfeleitől — számolt be a Reuters.

Tavaly novemberben az esküdtszék bűnösnek találta a 32 éves Bankman-Friedet hétrendbeli csalás és összeesküvés vádjában. A manhattani szövetségi ügyészek szerint „hétköznapi emberek ezrei”, köztük háború sújtotta és instabil országok lakói bízták megtakarított pénzüket az FTX-re. „Bankman-Fried még most sem hajlandó elismerni, hogy amit tett, az helytelen volt” — írták az ügyészek az ítélethozatalról szóló feljegyzésben. Az FTX befektetői és az Alameda Research hitelezői által elszenvedett veszteségek miatt tizenegymilliárd dollár elkobzását kérik.

Az egykori milliárdos ügyvédje, Marc Mukasey azt mondta Lewis Kaplan amerikai kerületi bírónak, hogy öt és egynegyed és hat és fél év börtönbüntetés lenne védence számára a megfelelő büntetés. Mukasey szerint az FTX ügyfelei visszakapják a pénzük nagy részét, és hogy Bankman-Fried nem akart lopni. Mark Botnick, Bankman-Fried szóvivője elmondta, hogy Mukasey a jövő héten nyújtja be válaszát az ügyészek memorandumára. A bíró tervei szerint március 28-án lesz ítélethirdetés a manhattani szövetségi bíróságon. Bankman-Fried azt tervezi, hogy fellebbez az elítélése és az ítélet ellen.

A tárgyalásán három korábbi közeli munkatársa azt vallotta,

hogy Bankman-Fried arra utasította őket, hogy ürítsék ki az FTX ügyfélpénztárát, hogy betömjék az Alameda Research fedezeti alapjának veszteségeit, miközben nyilvánosan felelős intézőként tüntette fel magát az ingadozó kriptopénzpiacon. Az ügyészek szerint Bankman-Fried az ügyfelek pénzét arra is felhasználta, hogy luxus ingatlanokat vásároljon a Bahamákon, és adományokat adományozzon olyan amerikai politikusoknak, akik támogathatják a kriptopénz-barát szabályozást. Az ügyészek szerint eddig 251 amerikai politikai jelölt és bizottság mintegy 3,3 millió dollárnyi adományt juttatott vissza a kormánynak Bankman-Friedtől és más FTX-vezetőktől. Joe Biden demokrata elnök kampánya és a Republikánus Nemzeti Bizottság is azok között van, akik visszautalták a pénzeket.

Bankman-Fried a Stanford Law School két professzorának a fia. A Massachusetts Institute of Technology-n végzett Bankman-Fried a Wall Street-en dolgozott, mielőtt a digitális eszközök, például a bitcoin értékének fellendülését meglovagolva a Forbes magazin egyszer 26 milliárd dollárra becsülte vagyonát. Vagyona 2022 novemberében elpárolgott, amikor az FTX csődöt jelentett az ügyfelek kivonási hulláma után. Az ügyészek az ítélethozatali memorandumukban kiemelték kiváltságos neveltetését és elitképzését, mint okot, amiért különösen szigorú büntetésre kell számítania. „Tudta, hogy a társadalom mit tart illegálisnak és etikátlannak, de ezt a vádlott saját értékrendje és felsőbbrendűségi érzése által vezérelt káros megalomániája alapján figyelmen kívül hagyta” — állítják az ügyészek.

Az Alameda Research egy kriptovaluta-kereskedő cég volt, amelyet 2017 szeptemberében Sam Bankman-Fried és Tara Mac Aulay alapítottak. 2022 novemberében az FTX, Alameda testvér-kriptovaluta tőzsdéje fizetőképességi válságot élt át, és az FTX és az Alameda is csődöt jelentett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gamer rendezvények a Széchenyi István Egyetemen

hét márc 18 , 2024
ShareTweetPinShareNem a tudomány és a kutatás, hanem a  gaming és az e-sport lesz a főszereplő a győri Széchenyi István Egyetemen március 22-én és 23-án. Magyarország legnagyobb gamer és e-sport-rendezvényének, a PlayIT-nak ad otthont március 23-án, szombaton a Széchenyi István Egyetem. Az első napon az Országos Gaming Expónak (OGEX) ad otthont […]
A játékvideó-készítő Hunter

És még ez is...